Nu aan het lezen
Super Tuesday: gaat de beslissing vallen?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Super Tuesday: gaat de beslissing vallen?

Het is morgen op dinsdag 1 maart Super Tuesday. Er zijn voorverkiezingen in twaalf staten door heel Amerika. Zo zijn er voorverkiezingen in Texas, Vermont, Tennessee, Georgia, Arkansas en Massachusetts. Er zijn dus veel gedelegeerden te winnen, vooral bij de Democraten. De vraag is of op Super Tuesday de beslissing gaat vallen.

Super Tuesday: gaat de beslissing vallen?

En toen waren er nog vijf over. Na de teleurstellende campagne van Jeb Bush zijn er nog vijf Republikeinse presidentiële kandidaten over. Donald Trump, Marco Rubio, Ted Cruz, John Kasich en Ben Carson zullen allemaal een goede uitslag op Super Tuesday moeten halen om hun campagne levend te houden. De Republikeinse partijtop voert onder andere de druk op John Kasich op om te stoppen. Maar Kasich heeft aangegeven door te gaan tot aan 15 maart wanneer onder andere in de staat Ohio, waar hij gouverneur is, de voorverkiezing plaatsvindt.

Republikeinse partij in paniek

Super Tuesday: gaat de beslissing vallen?
Donald Trump

De Republikeinse partij is in paniek, want na de winst van Donald Trump in New Hampshire, South Carolina en Nevada houdt men er serieus rekening mee dat Trump wel eens de nominatie kan winnen, zeker nu de directe concurrenten van Trump (Rubio en Cruz) vooral met elkaar bezig zijn. Zij vallen vooral elkaar aan in plaats van Trump en die wordt daardoor alleen maar sterker. Daarnaast is het interessant dat Trump tot nu toe overal weet te winnen. Hij won in het noorden (New Hampshire), hij won in het zuiden (South Carolina) en weet ook in het westen van Amerika (Nevada) te winnen. Op Super Tuesday, zie ook deze Wikipediapagina over deze dag, houden relatief veel zuidelijke staten hun voorverkiezing, waaronder Texas, Oklahoma, Alabama, Georgia en Tennessee. Donald Trump doet het daar goed in de peilingen. Hij ligt in alle staten, behalve Texas (de thuisstaat van Ted Cruz), ruim voor op de andere kandidaten.

Lees op deze pagina het laatste nieuws rondom de verkiezingen 2016!

Boosheid, frustratie en afkeer van Washington

De partijtop dacht dat de Trump-trein in South Carolina wel zou stoppen. Trump won vooral in het seculiere New Hampshire onder blanke laag opgeleide kiezers. Maar in South Carolina won hij de evangicals van Cruz en ook in Nevada wist hij onder verschillende groepen stemmen te winnen. Zo stemde 45 procent van de vrouwen in Nevada op hem en wist hij ook latino’s, mormonen en naast laag opgeleide ook hoogopgeleide kiezers voor zich te winnen.

Lees hier over opvallende Amerikaanse verkiezingsspotjes!

Hieruit blijkt dat onder het gehele Amerikaanse electoraat de boosheid, frustratie en afkeer van Washington groot is. Daarom is de kans groot dat Trump een grote slag slaat op Super Tuesday met als gevolg dat hem de nominatie niet meer kan ontgaan en andere kandidaten zullen afhaken. Voor Ben Carson lijkt dat in ieder geval duidelijk.

Strijd bij Democraten

Bernie Sanders
Bernie Sanders

Bij de Democraten is het een ander verhaal. Daar strijden Hillary Clinton en Bernie Sanders om de nominatie en zijn er in tegenstelling tot bij de Republikeinen heel veel gedelegeerden op Super Tuesday te winnen. In Massachusetts zijn bijvoorbeeld maar liefst 116 gedelegeerden te verdienen, terwijl dat er bij de Republikeinen maar 42 zijn. Ook in Alabama (60) en Tennessee (76) zijn veel gedelegeerden te verdienen. Aangezien deze staten geen winner take all-systeem hanteren, maar de gedelegeerden proportioneel verdelen, kan de strijd lang doorgaan. De kans dat er na Super Tuesday een beslissing valt bij De Democraten is aanwezig, maar de kans is klein. Ook als Sanders het slecht doet, heeft hij al aangegeven dat hij tot aan de conventie door wil gaan met zijn campagne.

Het wordt spannend of op Super Tuesday de beslissing bij zowel de Republikeinen als de Democraten gaat vallen. Wel zal duidelijk worden waar de kracht van de overgebleven kandidaten ligt. Weet Trump bijvoorbeeld veel zuidelijke staten te winnen? Wint Clinton met overmacht het zuiden en Colorado en Massachusetts of behaalt Sanders een goede uitslag? Na Super Tuesday is weer een stuk meer duidelijk over de nominatiekansen.


Marco van den DoelMarco van den Doel (1980) uit Utrecht is communicatieadviseur. Hij studeerde aan de University of Tennessee en ontwikkelde een liefde voor Amerika. Marco schrijft daarover op Focus on America. Hij was in Grant Park in Chicago in 2008, toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde, en schreef over die verkiezingen een boek. Zijn doel is alle 50 staten aandoen, de teller staat nu op ongeveer de helft. Favoriete steden: Seattle, Boston, Chicago, San Diego en Washington DC. Marco op Twitter: @focusonamerica

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven