Nu aan het lezen
Welcome to Sweet Home Alabama!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Welcome to Sweet Home Alabama!

Welcome to Sweet Home Alabama! Deze tekst zul jij nu bij de staatsgrens zien als je Alabama inrijdt.

Welcome to Sweet Home Alabama

alabamaMet Welcome to Sweet Home Alabama werd ik in 2015 begroet toen ik voor het eerst Alabama inreed. Een bijzonder moment, want toen ik in 2008 voor het eerst voet zette op Amerikaanse bodem, klonk net de gelijknamige hit van Lynyrd Skynyrd uit de boxen van het vliegveld. Het kippenvel stond me direct op de armen en het lied heeft vanaf dat moment altijd iets speciaals voor mij betekend, zonder dat ik nou overdreven fan ben van dit type muziek of de band. Het zo herkenbare nummer met die pakkende melodie uit 1974- gek genoeg opgenomen in een studio in Doraville, Georgia – is nog altijd ongekend populair, en mag bij een beetje roadtrip in de VS natuurlijk niet ontbreken op jouw muzieklijst. Fan of niet.

Bekijk voor inspiratie ook dit artikel met 10 hits over Amerikaanse steden en staten!

Sneer naar Neil Young

Sweet Home Alabama was een antwoord op de nummers Alabama en Southern Man van zanger Neil Young, die Alabama vooral afschilderde als de staat van rassensegregatie en conservatisme. Zijn naam komt dan ook letterlijk voor in een couplet van Sweet Home Alabama.

Well I heard Mister Young sing about her
Well, I heard ol’ Neil put her down
Well, I hope Neil Young will remember
A Southern man don’t need him around anyhow

Vliegtuigcrash Lynyrd Skynyrd

Hoe opzwepend Sweet Home Alabama ook moge zijn, er kleeft ook een heel tragische kant aan vast. Op 20 oktober 1977 kwam een deel van de rockband om bij een vliegtuigongeluk. Onder meer leadzanger Ronnie van Zant en gitarist Steve Gaines overleefden de crash niet. Lynyrd Skynyrd bleef echter actief en is, vooral dankzij dat ene nummer, nog altijd levendiger dan ooit.

Sweet Home Alabama vormde later onder meer de basis voor een film in 2002 met Reese Witherspoon en de hit All Summer Long van Kid Rock uit 2008. En de tekst is op vele kentekenplaten de slogan. Het zijn steeds weer die vrolijke gitaarklanken die het ‘m doen. Die je dat gevoel geven van onbezorgdheid en toeren over het Amerikaanse asfalt met open raam, zonnestralen op je arm en geweldig uitzicht.

Nieuwe welkomstborden bij staatsgrens

Welcome to Sweet Home AlabamaIn de zomer van 2014 besloot de staat Alabama om de slogan op de groen-witte welkomstborden bij de diverse staatsgrenzen te vervangen, met een kostenplaatje van rond de 61.000 dollar. Sinds 2003 luidde het opschrift nog; Alabama The Beautiful. Bij de acht visitor centers staan nu kleinere versies van het bord, zodat toeristen er foto’s van kunnen maken. Alabama sloot daarnaast een deal met Universal Music; het betaalde 75.000 dollar om vijf jaar lang gebruik te mogen maken van de rechten van de hit voor promotieactiviteiten. Volgens Lee Sentell, directeur staatstoerisme, wordt Sweet Home Alabama over heel de wereld herkend en maakt het zinnetje Sweet Home Alabama de mensen blij. En daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in!

One, two, three…

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven