Nu aan het lezen
Soepel voorbij de controles met je ESTA
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Soepel voorbij de controles met je ESTA

Amerika staat bekend om haar strenge controles. Bereid je reis daarom goed voor en zorg dat je tijdig een ESTA regelt. Dat kan snel en eenvoudig online.

Soepel voorbij de controles met je ESTA

Veiligheid voorop in Amerika

estaAmerika staat wereldwijd bekend om haar daadkrachtige optreden tegen ongewenste reizigers. Veiligheid gaat voor alles en dat wekt soms ergernis op bij reizigers. Deze voorzichtigheid is nog steeds een gevolg van de terroristische aanslagen op de Twin Towers. Maar ook het strenge beleid van president Donald Trump heeft hier een steentje aan bijgedragen. Kom je aan in de VS en is er iets niet helemaal in orde? Dan heb je wat uit te leggen! Natuurlijk komen de meeste reizigers naar Amerika probleemloos voorbij de controles, maar het is van groot belang dat je een aantal zaakjes vooraf even goed regelt. Het belangrijkste hierbij is dat je ruimschoots voor vertrek een ESTA-formulier invult.

Geen visum nodig met een ESTA

Allereerst het goede nieuws. Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben meestal geen visum voor Amerika nodig voor hun reis naar de Verenigde Staten. Dat is een gevolg van het Visa Waiver Program (visumvrij reizen-programma). Dit programma is opgezet om de ingewikkelde en kostbare procedure voor het verkrijgen van een visum te kunnen overslaan voor een eenvoudige vakantie of zakenreis naar Amerika. In plaats van een visum heb je in dat geval een ESTA-verklaring nodig.

Wat is een ESTA?

Het ESTA is een afkorting, welke staat voor Electronic System for Travel Authorization. Deze ‘reisautorisatie’ is een toestemming van de Amerikaanse overheid om het land in te mogen reizen. Vanwege veiligheidsredenen worden reizigers niet na aankomst, maar al voor het boarden van het vliegtuig gecontroleerd op het bezitten van een geldig ESTA. Alle reizigers die geen Amerikaans paspoort of visum kunnen overhandigen, zijn verplicht een ESTA-verklaring te bezitten. Het is niet nodig deze uit te printen. De luchtvaartmaatschappij haalt het paspoort van elke reiziger door een scanner en ziet dan direct of er een ESTA is toegekend.

esta

Voorwaarden van het ESTA

Het ESTA is, in tegenstelling tot het visum, volledig online aan te vragen. Maar voordat we stappen overslaan; het is belangrijk eerst te controleren of je aan de voorwaarden van het ESTA voldoet. Pas als je aan alle van onderstaande voorwaarden voldoet, kun je starten met het invullen van een ESTA-formulier:

* Je verblijft minder dan 90 dagen in Amerika (inclusief tussentijdse bezoeken aan Mexico, Canada en de Caribische eilanden).
* Je hebt op het moment van aankomst in de VS al een terug- of doorreis geboekt.
* Je bent sinds 2011 niet meer in Iran, Irak, Jemen, Somalië, Syrië en Libië geweest.
* Je gaat niet in dienst bij een Amerikaanse werkgever.

Wat moet je eigenlijk verklaren?

Als je het ESTA-formulier invult, moet je een aantal verklaringen afleggen. Dit wordt gedaan met negen vragen die je met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden. Zo wordt er bijvoorbeeld gevraagd of je ooit langer in de USA bent geweest dan op dat moment was toegestaan. Maar ook of je een veiligheidsrisico vormt als gevolg van een mentale of lichamelijke aandoening. Ook moet je verklaren geen werk te zoeken in de VS. Alleen als je deze en de overige vragen met ‘nee’ beantwoordt, is je ESTA-verklaring compleet en kun je het formulier indienen.

Het ESTA aanvragen

Het ESTA aanvragen gaat geheel online. Om te beginnen open je het online ESTA-formulier. Dit formulier vul je vervolgens geheel in, dat kan voor jezelf, een ander of voor een hele familie of groep tegelijk. In het formulier verklaar je middels de negen veiligheidsvragen dat je geen veiligheidsrisico vormt. Vervolgens betaal je de kosten en ontvang je niet veel later een e-mail waarin staat dat je ESTA is toegekend. Vanaf dat moment kun je soepel voorbij de controles door alleen je paspoort te laten zien. De verklaring is twee jaar geldig, of totdat het paspoort verloopt waaraan het ESTA is gekoppeld.

Meer informatie?

Ga naar www.visumbuitenland.nl of bezoek Visum Buitenland in Den Haag aan de Noordwal 10 III (alleen op afspraak).

Bekijk reacties (1)
  • Ondanks dat mijn esta goed voor elkaar was en ik geen enkele vorm van een strafbaar verleden heb, kon ik mooi 3 uur plaatsnemen bij de douane met een spervuur aan vragen waardoor ik er eigenlijk al geen zin meer in had. En vervolgens krijg je het bekende ‘have a nice day’ te horen zónder opgaaf van reden…. Dat frustreerd me nog het meeste.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven