Honkballer Bartolo Colón deed het onmogelijke
Bartolo Colón, de pitcher van de New York Mets, deed deze maand het onmogelijke. Onze gastschrijver en kenner van het Amerikaanse honkbal Justin van der Mee vertelt ons over de sensationele gebeurtenis van 7 mei 2016. Check de video onderaan: dit moet je met eigen ogen zien!
Honkballer Bartolo Colón deed het onmogelijke
Bartolo Colón is niet de jongste meer. De beste man viert 24 mei zijn 43e verjaardag, maar gooit nog steeds op het hoogste niveau. En niet onverdienstelijk. Hij heeft een lengte van 1.80 meter, een gewicht van 130 kilo en heeft bij zijn vrouw liefst zes kinderen verwekt. Voor een bescheiden jaarsalaris van 7.5 miljoen dollar start hij ongeveer dertig wedstrijden van de Mets dit jaar. De op de Dominicaanse Republiek geboren Colón speelt nu voor het negentiende seizoen op het hoogste niveau: alleen in 2010 ontbrak hij in de Major League Baseball (MLB) vanwege meerdere blessures. Colón heeft heel aardige resultaten als pitcher: hij won meer wedstrijden dan dat hij verloor (221-155) en gooide bijna 2300 keer drie slag. Als pitcher zijn dat heel verdienstelijke cijfers.
New York Mets
Zijn ploeg, de New York Mets, is één van de vijftien ploegen in de zogeheten National League. De andere vijftien ploegen spelen in de American League. Grootste verschil: in de National League moeten de pitchers zelf slaan, in de American League verschijnt in de opstelling een aangewezen slagman. Pitchers zijn de slechtste slagmannen van de opstelling: ze komen ongeveer één keer per twaalf slagbeurten op de honken met een honkslag. Zo ook Colón. Hij heeft slechts 21 honkslagen in 228 slagbeurten.
Regelrechte sensatie
Weinig resultaat, maar van de meeste pitchers moet men niet al te veel verwachten. En ondanks zijn leeftijd en het aantal jaren dat hij actief is op het hoogste niveau, heeft Colón nog nooit een homerun geslagen. Tot afgelopen zaterdag 7 mei 2016. Op die zaterdagavond gebeurde het onmogelijke tijdens een avondwedstrijd. De San Diego Padres, één van de acht stadions die ik nog moet bezoeken, ontvingen de New York Mets. Colón werd met één klap de oudste speler die zijn eerste homerun sloeg: 42 jaar en 349 dagen. Een regelrechte sensatie.
Justin van der Mee (1992) werkt als machinist bij de NS. Amerika is voor hem vooral een land van uitersten. “Van miljoenensteden zoals New York City, San Francisco en Los Angeles tot de schitterende natuurparken zoals Bryce Canyon, de Rocky Mountains en Yosemite. De bizarre regels en gewoonten (denk aan wapenbezit), maar ook de onbegrensde mogelijkheden.” New York is zijn grote liefde: hij is er al meer dan tien keer geweest. Als honkballiefhebber bezocht hij vele clubs en wil hij nog een keer in één reis alle dertig ploegen bezoeken. Verder prijken Memphis en Nashville torenhoog op zijn favorietenlijstje.