Little Bighorn Battlefield National Monument
Little Bighorn Battlefield National Monument in de staat Montana herdenkt het gevecht van 25 juni 1876 tussen diverse Indianenstammen en het Amerikaanse leger. Onze gastschrijvers Aad en Rosemary Gelens gingen er op ontdekkingsreis! ‘Het hele museum zet me wel aan het denken.’
Little Bighorn Battlefield National Monument
Voordat we naar de stad Cody rijden, maken we een tussenstop bij Little Bighorn Battlefield National Monument. Dit monument gedenkt het gevecht tussen de Lakota-, Cheyenne- en Arapaho-indianen en het Amerikaanse leger onder leiding van generaal Custer. Custer werd naar dit gebied gestuurd voor straf, om de Black Hills in kaart te brengen. Later moest hij onderhandelen met de indianen om dit gebied van hen over te nemen. De indianen weigerden en hierop reageerde de Amerikaanse regering met de mededeling dat alle indianen uit het gebied weg moesten per januari 1876. Toen ze hier geen gehoor aan gaven, werden er plannen gemaakt om dit te doen door middel van geweld. Custer was hiervoor de aangewezen persoon.
De indianen vochten voor hun bestaansrecht als mens. Voor hun cultuur als indiaan. Het leger voerde gewoon de bevelen uit van president Grant. Doel was om alle Sioux, Cheyenne en alle andere indianensoorten uit de daar gelegen Black Hills te verdrijven. Het monument bestaat uit een aantal activiteiten. Afhankelijk van de tijd die je tot je beschikking hebt, kun je zelf kiezen wat je gaat doen. In het visitor centre vind je een museum, boekwinkel en een filmvoorstelling van twintig minuten. Er is ook een lange tour van 4,5 mijl (die je met je eigen auto moet rijden) langs allerlei belangrijke plekken. Een gedetailleerde folder (verkrijgbaar bij het visitor centre) vertelt je precies wat je zou kunnen doen in één à twee uur, twee à vier uur of langer.
Trail naar de Last Standing Hill en het indianenmemorial
Zelf kozen we ervoor om het gebied rondom het visitor centre te bekijken. Het autorijden waren we een beetje zat, dus gingen we lekker in de rondte lopen. We zijn begonnen met de film, zodat je gelijk een beeld krijgt van de geschiedenis die zich daar heeft afgespeeld. Onze zintuigen werden meteen aangezet. Daarna bezochten we het museum. Vooral mooi om te zien zijn de volledig geklede strijdlustige indianen. Het geeft een goed beeld van hoe zij er toen uitzagen. Bijzonder om te zien. Het hele museum zet je wel aan het denken, althans, mij wel. Natuurlijk zien we vaak genoeg een film waarin dit hele stuk geschiedenis zich afspeelt, maar nu ik er meer over hoor en zie, raakt het mij nog meer.
Overigens, dat komt niet alleen door de lijdensweg van de indianen. Ook de persoonlijkheid van generaal Custer krijgt gestalte. Een gewone man, die zijn werk goed verstond, maar zeker ook een leven hierachter had. Hij bleek zelfs een echte romanticus te zijn. De strijd zelf wordt gevoerd door duizenden indianen en aan de andere kant een schamele 250 soldaten van het Amerikaanse leger. Het was gedoemd te mislukken, zeker nadat Custer besloot zijn leger op te delen in drie fronten.
Het leger werd al gauw op alle fronten in het nauw gedreven en Custers strategische fout moest hij betalen met zijn leven.
De indianen wonnen dan wel de slag hier tegen het Amerikaanse leger, maar nog geen jaar later werden ze alsnog uit dit gebied verwijderd, zonder enige compensatie, door het Amerikaanse leger. Het is een leerzame en leuke tussenstop om te maken. Wij als Amerikafanaten moeten een beetje de geschiedenis van dit land omarmen. Zeker omdat wij, als Hollanders, daar ook deel van uitmaken. Zo, nu verder naar Cody, de stad van Buffalo Bill. Ook een bijzonder persoon uit de Amerikaanse geschiedenis.
Aad (1964) werkt in de haven van Rotterdam, Rosemary (1969) als juf in het basisonderwijs. Ze zijn meer dan twintig jaar getrouwd en gingen in 2009 voor het eerst naar Amerika met hun zoon. Ze vinden er vooral de gevarieerde natuur erg aantrekkelijk. Inmiddels zijn ze drie keer in de VS geweest. De favoriete plek van Aad is Yellowstone, hij is sinds 2011 hobbyfotograaf. Rosemary vindt Zabriskie Point in Death Valley de mooiste plek. Ze zijn ook gek van LA en willen daar een huis kopen als ze de loterij winnen. De eerstvolgende Amerika-trip gaat naar de Deep South. “Amerika voelt als thuiskomen.”
Wat een geweldig stukje geschreven over de indianen. Wij zijn in Montana geweest maar hebben dit overgeslagen wegens tijdgebrek. Nu toch een beetje jammer als ik dit zo lees. Goede reden om nog eens terug te gaan. Wij gaan inmiddels voor de 8e keer en mogen ons ook wel Amerikafanaten noemen. Dit keer pakken we de deel South dat begint in Orlando Florida en eindigt daar ook. We gaan naar Savannah, Charleston Great Smokey Mountains Nashville langs het graf van Johhny Cash uiteraard naar Memphis ook even langs Elvis. We vertrekken daarna in zuidelijke richting langs de katoenplantages en Ante Bellums dan richting golf van Mexico om te eindigen weer in Orlando. We hebben er veel zin in de zelfgemaakte reisgids ligt klaar! Nog 10 dagen we tellen af!