Nu aan het lezen
World Police and Fire Games: een fotoreportage
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

World Police and Fire Games: een fotoreportage

De World Police and Fire Games zijn een soort Olympische Spelen voor politie-en brandweermensen van over de hele wereld. In 1985 was de eerste editie. Fotograaf Marcel van der Looij waande zich in een snoepwinkel toen hij, als medewerker van de Amsterdamse politie, in 2011 mee mocht naar de editie in New York, niet lang nadat orkaan Irene er had huisgehouden. Het bezoek van Marcel leverde een leuk artikel en een reeks prachtige en bijzondere foto’s op. Scroll snel naar onder om te genieten van het werk van onze nieuwe gastschrijver!    

World Police and Fire Games: een fotoreportage

World Police and Fire Games: een fotoreportage“Het worden de best georganiseerde spelen ooit.” Met die woorden verlieten de Amerikanen in 2009 de World Police and Fire Games die in 2009 in Vancouver waren gehouden. In 2011 zou de stad New York optreden als host. De World Police and Fire Games zijn een soort Olympische Spelen voor politie-en brandweermensen van over de hele wereld. In 1985 werd de eerste gehouden in San Jose, Californië. Qua grootte steken ze de Olympische spelen en de Commonwealth Games naar de kroon. Met meer dan 10.000 deelnemers nemen ze na deze twee mega-evenementen de derde plaats in. In 2011 waren er in New York zelfs 16.000 deelnemers. Ik was op dat moment werkzaam voor de Amsterdamse Politie en werd als fotograaf gevraagd om mee te gaan. Amsterdam had voor deze gelegenheid een enorme afvaardiging van politie- en brandweermensen. Samen met een collega bracht ik zoveel mogelijk sporten in beeld en onderhield dagelijks de website, zodat ook het thuisfront kon meegenieten.

Amerikanen zijn meesters in het organiseren van evenementen. Maar al gauw bleek dat de New Yorkse organisatie de woorden waarmee ze twee jaar eerder afscheid namen uit Vancouver niet konden waarmaken. De spelen werden een logistiek drama, niet in de laatste plaats door het enorme aantal deelnemers. Daarnaast gooide ook het weer roet in het eten. Er was zowel een hittegolf als een orkaan die New York trof (Irene). Deze orkaan zorgde ervoor dat de onderdelen niet konden doorgaan, maar in de hotels werd van de nood een deugd gemaakt.

MVDL_20110903_4731Er werden alternatieve spellen gezocht, zoals zwemmen op ondergelopen wegen, klaverjassen en een staircase run. Dit laatste onderdeel was overigens ook één van de belangrijkste binnen de WPFG. De bedoeling is dat een deelnemer (meestal brandweermensen) met volle bepakking (en zuurstofmasker op) naar de 55e etage van een wolkenkrabber moeten rennen. Zeker in New York, met 9/11 nog redelijk vers in het geheugen, leverde het winnen van dit onderdeel zeer veel waardering op. Overigens kwamen de deelnemers vaak oververhit aan op de geheel lege etage. Daar stonden tientallen hulpverleners klaar om eerste hulp te verlenen en er stonden even zoveel ijsbaden om de deelnemers weer af te koelen.

Verder staat de WPFG bekend om sporten die bij andere grote evenementen niet gebruikelijk zijn en aan bod komen, zoals armpje drukken, darts, golf en een drakenbootrace. De kans om een prijs te winnen is vele malen groter dan bij de Olympische Spelen of Commonwealth Games. Er zijn namelijk zoveel leeftijdscategorieën (en daarbinnen een eerste, tweede en derde prijs), dat het bij sommige onderdelen nagenoeg onmogelijk is om niet met een prijs naar huis te gaan. Hoewel het er fanatiek aan toe ging, was het mooi om te zien dat sport verbroedert en dat er vele nieuwe vriendschappen werden gesloten.

Kijk en geniet!

MVDL_20110902_3020

 

2011-08-28:02:00 USA, Secaucus, Waterpret bij ondergelopen wegen in de omgeving van het hotel
USA, Secaucus – Waterpret bij ondergelopen wegen in de omgeving van het hotel.

 

MVDL_20110829_3463-2

 

World Police and Fire Games: een fotoreportage

 

MVDL_20110831_4017

 

JDW_20110901_1-3

 

JDW_20110830_1-5

 

JDW_20110829_4

 

Header Police and Fire

 

2011-08-28:02:00 USA, Secaucus, Waterpret bij ondergelopen wegen in de omgeving van het hotel
USA, Secaucus – Waterpret bij ondergelopen wegen in de omgeving van het hotel.

 

JDW_20110830_1-12

 

MVDL_20110903_4712

 

WRK_2011-08-24_90143

 

MVDL_20110830_2981


Marcel van der Looij profielfotoMarcel van der Looij (1961) is werkzaam bij de Nationale Politie. In het verleden is hij zes keer, zowel zakelijk als privé, in Amerika geweest. Zakelijk vindt hij Amerika een interessant land om te zien hoe ze daar met bepaalde problematieken en technieken omgaan. Privé vindt hij vooral de magische stad New York zeer aantrekkelijk. Hoewel vaak gezegd wordt dat Amerikanen oppervlakkig zijn, ervaart hij ze als open, gastvrij en gezellig. De zuidelijke staten zoals Texas staan nog op zijn lijstje. Naast zijn werk is hij (sport) fotograaf en fotografeert hij onder meer voor het AD. Zijn favoriete sporten zijn rugby en hockey. Meer zien van zijn werk? Ga dan naar de website: www.fotosvansport.nl.

 

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven