Reistips Amerika: 10 praktische zaken voor je trip
Nog een paar maanden en dan is het weer zomer. De meesten zijn alweer volop bezig om hun ideale Amerika-reis te organiseren. Met een paar praktische tips helpen wij je een handje op weg! En mocht je na het lezen nog vragen hebben, stuur dan gerust een e-mail naar info@usa365.nl.
Reistips Amerika: 10 praktische zaken voor je trip
1. Maak een duidelijk reisplan
Misschien wel de belangrijkste tip, zeker als je nooit of niet vaak in Amerika bent geweest. Welke regio wil je bezoeken? Wat wil je daar zien? Zorg dat je weet wat de afstanden zijn die je overbrugt, vooral als je met jonge kinderen reist. Die hebben vaak geen zin hele dagen in de auto te zitten. Amerika is een enorm land met grote afstanden. In een week van – pak ‘m beet – Boston naar Miami kan, maar dan zit je wel grotendeels in de auto en is er weinig tijd voor bezienswaardigheden. Ons advies: pak er een regio uit (bijvoorbeeld het noordoosten of het zuidwesten) waar je doorheen wilt reizen. Beslis van tevoren welke stad of nationaal park je graag wilt zien en hoe lang je er wilt zijn. Niets is zo vervelend als verder moeten reizen, terwijl je eigenlijk nog een dagje wilde blijven. Belangrijk hulpmiddel is de website www.mapquest.com. Hier kun je uitstekend alle afstanden berekenen die je per auto aflegt.
2. ESTA
Zoals de doorgewinterde Amerika-bezoekers weten, moet je voor vertrek een ESTA-formulier (Electronic System for Travel Authorization) invullen. Op deze wijze registreer je je bij de Amerikaanse overheid. Dit kan online (alleen met creditcard) en kost je zo’n tien dollar. ESTA-toestemming is nodig voor alle staatsburgers van landen die vallen onder het Visa Waiver Programma, waaronder Nederland. Dit programma maakt het mogelijk om naar Amerika te reizen voor maximaal negentig dagen, zonder dat het aanvragen van een visum noodzakelijk is. In het vliegtuig krijg je voor de landing ook nog een formulier waarbij je wat kruisjes moet invullen. Advies: haal bij de Amerikaanse douane geen geintjes uit. Zij hebben uiteindelijk het laatste woord en kunnen je zonder reden terug sturen naar Nederland als iets ze niet bevalt.
3. Regel een creditcard
Alleen met een pinpas door Amerika reizen kan, maar is absoluut niet aan te raden. Check voordat je met vakantie gaat altijd even bij je bank of je met je pas in Amerika kunt pinnen. Soms is het een kwestie van even een optie aanvinken via internetbankieren. Daarnaast is er sowieso een creditcard nodig bij het reserveren van hotelkamers, huurauto’s en andere praktische zaken. Ook in restaurants kun je met een creditcard betalen. Amerika is het land van de creditcard. Meenemen dus!
4. Bezoek een Walmart Supercenter
Deze tip is vooral van toepassing op de mensen die een roadtrip gaan maken. Zelfs de korte afstanden zijn in Amerika lang en voor je het weet sta je zonder benzine in het snikhete Death Valley of een andere locatie in de middle of nowhere, zonder winkel of pompstation in de buurt. Zeker in of in de buurt van middelgrote en grote steden zit een Walmart Supercenter. Schaf er een koelbox aan en – afhankelijk met hoeveel mensen je reist – een paar treetjes met flesjes water. Veel goedkoper en makkelijker dan overal losse flesjes kopen en je hoeft niet steeds je auto uit als je dorst hebt! Ook handig: als je een huurauto hebt en flink gaat toeren, koop dan een fles Glassex en een pak keukenrol. Je zult het regelmatig nodig hebben om je vooruit schoon te maken. Even Googelen en je hebt zo een Walmart Supercenter gevonden in de plaats van aankomst.
5. Losse dollars
Het is altijd praktisch om een paar losse dollars in je portemonnee te hebben als je naar Amerika reist. Bij sommige vliegvelden in Amerika – zoals Boston en Orlando – betaal je tol zodra je met je huurauto het vliegveld verlaat. Natuurlijk kun je met je creditcard betalen, maar met wat losse dollars gaat het veel sneller. En dat losse geld is ook handig om de taxichauffeur te tippen!
6. Huur een auto
Tenzij je bijvoorbeeld een week in de stad New York zit – de handigste manier om daar rond te reizen is met het openbaar vervoer – raad ik je altijd aan een auto te huren. Autorijden in Amerika is een zegen en het is veruit de handigste manier van vervoeren, zeker als je veel van het land wilt zien. Ik heb goede ervaringen met Sunny Cars USA (auto ophalen bij Alamo of National). Alle belastingen zijn inbegrepen, op een kleine dagelijkse tax van zo’n vijf dollar na. Reserveer vooraf, in Nederland, dan is de kans vrijwel uitgesloten dat je wordt belazerd. Aan de balie vragen ze altijd of je een ‘upgrade’ of ‘extra verzekeringen’ wil. Tuin er niet in, je hebt je keuze gemaakt en een upgrade is vaak niet eens nodig. Na een lange vlucht ben je vaak moe en heb je de neiging in te stemmen. Niet doen! Let op: als je de huurauto op een andere locatie terugbrengt, betaal je vaak drop-off-kosten. Het bedrag hangt af van de afstand tussen beide locaties.
7. Wegenkaart en/of navigatie
Bij het ophalen van je huurauto kun je ook een navigatiesysteem huren. Die zijn behoorlijk aan de prijs, gemiddeld vijftien dollar per dag, exclusief belastingen. Reis je drie weken door Amerika, dan kost je dat al gauw ruim driehonderd dollar. Heb je een losse navigatie thuis, overweeg dan de kaart van Amerika erop te zetten. Je bent dan stukken goedkoper uit. Diverse ervaringen leerden mij dat dit prima gaat! Zorg ook dat je wegenkaarten hebt, bijvoorbeeld te koop bij de ANWB, zodat je altijd een back-up achter de hand hebt als de navigatie er even geen zin in heeft. Ook een hele goede tip voor mensen met smartphones (en wie heeft die tegenwoordig niet?): download een goede app. Wij hebben goede ervaringen met Navfree GPS USA. Download van tevoren gratis de staten die je nodig hebt; eenmaal in de auto werkt de app op je gps. Internet is dan dus niet meer nodig.
8. Hotel voor de eerste nachten
Het laatste waar je na een lange vlucht op zit te wachten, is de zoektocht naar een hotel. Er zijn natuurlijk allerlei sites waar je een onderkomen op kunt boeken, maar het beste advies is om gewoon rechtstreeks bij het hotel te reserveren. Vaak scheelt dat enkele tientjes per nacht. Op Priceline.com kun je een bod doen op een hotelovernachting! Ben je lid van de ANWB en zoek je onderweg een hotel, dan kun bij veel hotelketens gebruik maken van AAA-korting, wat tussen de tien en vijftien procent kan schelen. Ben je in de weekenden in een grote stad of park; reserveer van tevoren. Vooral in het hoogseizoen is het zeer aan te raden bij de grote parken – Grand Canyon, Yellowstone – te reserveren. Deze populaire attracties zitten vaak al een halfjaar van tevoren volgeboekt en voor eventueel beschikbare losse kamers betaal je de hoofdprijs. Tip: bij de staatsgrenzen staat een ‘visitor center’ of een ‘welcome center’. Daar kun je gratis advies vragen en wegenkaarten meenemen. Ook handig zijn de couponboekjes met kortingen voor hotels! Extra handig: het adres staat erbij!
9. Adressen binnen handbereik
Maak thuis een adressenlijst met alle zaken die je wilt bezichtigen, maar ook van de hotels die je van tevoren hebt gereserveerd. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker, zeker als je navigatie in je auto hebt. Leg het A4-tje in het dashboardkastje van je auto en je hoeft niet voor elk wissewasje je laptop open te klappen om een adres op te zoeken. Dat scheelt tijd en je kunt veel langer van Amerika genieten!
10. Overwin snel het tijdsverschil
Een probleem waar veel mensen mee kampen – en dat is niet vreemd – is het overwinnen van het tijdsverschil. Ooit kreeg ik van een Amerikaan de gouden tip: probeer de eerste avond zo lang mogelijk door te gaan. Niet tot diep in de nacht, maar duik – hoe groot de verleiding ook is – niet om acht of negen uur je bed in. De consequentie is dat je veel te vroeg wakker bent en trager in je ritme komt. Op reisblogs zijn vaak de volgende zinnen te lezen: ‘om acht uur gingen we naar bed, we waren doodop. De volgende ochtend waren we om vijf uur klaarwakker. Komt door de jetlag’. Dat laatste klopt niet helemaal. Je bent vroeg wakker als je te vroeg gaat slapen. En hoe lastig het ook is, probeer het tot half elf, elf uur te rekken. Desnoods maak je nog een wandelingetje in de buurt van je hotel. Zet ook direct je horloge op Amerikaanse tijd. Wedden dat je het tijdsverschil sneller overwint!
Stan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft
Handige reisblog dit! Zeker handig voor een reis naar de VS. Gr. Felix