Nu aan het lezen
Santa Fe: stad vol geschiedenis in New Mexico
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Santa Fe: stad vol geschiedenis in New Mexico

Avatar
santa fe

Santa Fe is de hoofdstad van de Amerikaanse staat New Mexico. Voor veel reizigers een onbekende stad, maar absoluut een aanrader om eens te bezoeken! Ik overnachtte er tijdens het rijden van Route 66, de roadtrip waar deze stad één van de vele haltes is die je onderweg kan aandoen. Een bezoek aan het centrum van Santa Fe verraste me enorm, wat een verleden heeft deze stad! Lees mee en ontdek de rijke geschiedenis van deze gezellige stad! 

Santa Fe: stad vol geschiedenis in New Mexico

Heilig geloof

santa fe
Een van de vele kerkjes in Santa Fe

De stad Santa Fe werd in 1607 gesticht door de Spanjaarden die destijds vanuit Midden- en Zuid-Amerika ook delen van het huidige Californië, Arizona en New Mexico in kaart brachten. De naam van de stad betekent ‘heilig geloof’ in het Spaans. Al ver voordat de Spanjaarden er kwamen, was het gebied bewoond door indianen. Sporen die bij opgravingen zijn gevonden rond het centrale plein van de stad, het Plaza, gaan terug tot het jaar 900. De stad Santa Fe is eigenlijk vernoemd naar de heilige Sint Franciscus van Assisi. Officieel werd de stad door de Spaanse kolonisten opgericht als La Villa Real de Santa Fe de San Francisco de Asis. In die naam schuilt inderdaad ook de naam van een andere grote Amerikaanse stad die ooit door de Spanjaarden gesticht werd: San Francisco.

Door de eeuwen heen is Santa Fe altijd wel van belang geweest. Zo was de stad een twistpunt tijdens de Mexicaans-Amerikaanse oorlog van 1846-1847 en werd het enige tijd bezet door de Mexicanen. Pas in 1848 kwam New Mexico onder het bewind van de Verenigde Staten te staan, hoewel het tot 1912 duurde voordat het officieel als 47e staat bij het land kwam. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd Santa Fe korte tijd bezet door de Confederates. Omdat de Santa Fe trail van oudsher een belangrijke route was vanuit Missouri naar het zuidwesten, werd de stad ook in de tijd van de Industriële Revolutie een knooppunt van belang voor spoorwegen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in een kamp bij de stad Japanse Amerikanen ‘uit voorzorg’ geïnterneerd. Ook Amerikanen met Duitse en Italiaanse roots wachtte dit lot. Dit gebeurde in het land op grotere schaal en is nog steeds een schandvlek op het Amerikaanse verleden.

santa fe
Santa Fe rond 1846

Sint Franciscus van Assisi

santa fe
Standbeeld Sint Franciscus van Assisi bij de kathedraal

De huidige stad is niet enorm groot. Er wonen ruim 70.000 inwoners, waarmee Santa Fe niet eens tot de drie grootste steden van New Mexico hoort. Het centrum van de stad is dan ook goed te voet te verkennen in een ochtend. Je wandelt in het gebied rondom het Plaza door straatjes die een en al geschiedenis ademen. De typische bouwstructuur van de indianenvolkeren (Pueblo-stijl) en Spanjaarden zie je er nog goed terug. Straatnamen verwijzen ook vaak direct naar het verleden van de stad. Kortom, ben je in de buurt, zeker de moeite waard om even te stoppen en het centrum in te gaan!

In het centrum van Santa Fe liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Zo is daar de bekende kathedraal van Sint Franciscus van Assisi. Een parel, met voor de deur een standbeeld van de heilige zelf. Er worden nog elke dag kerkdiensten gehouden, die ook goed bezocht worden. Enkele minuten verderop staat de missie van San Miguel, het oudste nog dienst doende kerkje van Amerika! Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen, maar het is al tientallen keren gerestaureerd nadat het door aardbevingen in elkaar was gestort. Voor het entreebedrag van één hele dollar kan je er even binnen kijken, dus voor het geld hoef je het niet te laten!

santa fe
De kathedraal
santa fe
San Miguel kerkje: het oudste van de VS!

Meer bezienswaardigheden

Pal naast dit kerkje ligt het oudste huis van de Verenigde Staten. Een onopvallend gebouwtje, waar verder niet veel te beleven viel. Rond het Plaza liggen verder nog tal van andere kerkjes en historische panden. Er zijn diverse galeries waar kunst van lokale kunstenaars wordt verkocht. De kwaliteit hiervan varieert, moet eerlijk gezegd worden. Diverse musea zijn ook in het centrum gevestigd, waaronder het Palace of the Governors uit de Spaanse tijd. Daarnaast zijn er diverse musea die de Indiaanse kunst en cultuur belichten, leuk als je hier in bent geïnteresseerd. In het centrum zijn er verder tal van eettentjes dus wie van de Mexicaanse keuken houdt, doet er goed aan zeker even een lunch of diner mee te pakken! Als je in de buurt bent, bijvoorbeeld als je Route 66 rijdt, en even een mooie ochtendwandeling wil maken, kunnen we Santa Fe daarom van harte aanraden. Het is alsof je er in een openluchtmuseum loopt!

Bekijk hieronder de slideshow met meer foto’s uit Santa Fe:

Deze diashow vereist JavaScript.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven