Nu aan het lezen
Voetbal in New York: bezoek aan New York City FC
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Voetbal in New York: bezoek aan New York City FC

Het Yankees stadion veert op, de fans wachten vol spanning op de spelers die het veld opkomen. Daar komen de teams het veld op en… het blijken voetbalteams te zijn??!! Geen dagdroom, maar realiteit met de komst van New York City FC, een nieuw profteam dat sinds dit seizoen bestaat. Wij waren in juni 2015 bij een wedstrijd in het stadion van de New York Yankees.

Voetbal in New York

De Major League Soccer

Voetbal in Amerika zit in de lift. De Amerikaanse profvoetbalcompetitie, de Major League Soccer (MLS), is qua bekendheid en niveau de laatste tijd in opmars. Steeds vaker kiezen spelers uit Europese topcompetities ervoor om, vaak na hun gloriejaren, nog enige tijd in de Verenigde Staten te gaan spelen. Een nieuwe ervaring in een totaal ander land is bijzonder aantrekkelijk voor spelers die in Europa niet langer meer met de besten meekunnen. Een vorstelijk salaris natuurlijk net zozeer. Toch zijn het niet alleen veteranen die in Amerika gaan spelen maar ook steeds vaker modale spelers uit Europese landen.

Mix Diskerud
Amerikaans international en NYC FC speler Mix Diskerud

Het nationale voetbalelftal van de VS is eveneens al enkele jaren goed bezig, iets waar de nationale teams van Nederland en Duitsland in vriendschappelijke interlands onlangs nog pijnlijk achter kwamen (3-4 en 1-2 zeges voor de VS). Op het WK in 2014 versloeg België de VS in de achtste finales pas na verlenging, ook vier jaar eerder was dit het eindstation voor ‘Red, white and blue’, zoals de ietwat simpele bijnaam van het Amerikaanse nationale team luidt.

Dat voetbal in Amerika booming is, kan geen verrassing genoemd worden. Atleten, een topsportcultuur en goede faciliteiten zijn er volop in de VS en de achterstand t.o.v. Europa (en wellicht ook Zuid-Amerika) aan tactische vaardigheden is de laatste jaren snel afgenomen doordat Europese trainers en spelers de oversteek naar Amerika hebben gemaakt en steeds meer Amerikaanse topspelers in grote Europese competities spelen.

New York City FC

De stad New York kent sinds dit seizoen twee profteams. De New York Red Bulls, spelend in New Jersey,  spelen al enkele jaren in de MLS en hadden enkele jaren de Franse topspits Thierry Henry in dienst (oud Arsenal en Barcelona), die nu gestopt is. Ook de Nederlandse doelman Ronald Waterreus speelde er even aan het einde van zijn carrière.

Voetbal in New York
Voetbal in New York – logo NYC FC

Sinds dit jaar speelt ook New York City FC in de MLS. Het team is eigendom van Manchester City FC, de Engelse topclub die zelf weer een ‘speeltje’ is van de steenrijke sjeik Mansour. De thuisshirts zijn ook identiek aan de lichtblauwe shirts van Manchester City. NYC FC speelt zijn thuiswedstrijden in het honkbalstadion van de New York Yankees in de Bronx, omdat het nog geen eigen stadion heeft. Onderhandelingen voor een eigen stadion zijn gaande, maar de verwachting is dat de club pas over twee jaar een eigen onderkomen zal hebben. Daardoor kijk je nu als toeschouwer toch een beetje vreemd op als je een voetbalveld ziet met de lijnen van een honkbalveld erin zichtbaar.

nycfc david villaDe selectie van NYC FC bestaat voornamelijk uit in Europa vrij onbekende spelers, de meesten van hen Amerikanen. Bekende namen zijn de Amerikaans international Mix Diskerud en de Spanjaard David Villa, voormalig topspits bij Valencia en FC Barcelona. Ook Chelsea legende Frank Lampard tekende er, nadat hij vorig seizoen verhuurd werd aan, jawel, Manchester City. Ook middenvelder Andrea Pirlo, 36 inmiddels, is in 2015 voor New York City gaan spelen. Een aardig rijtje sterren speelt dus in de Big Apple!

Bezoek

Ik bezocht de wedstrijd NYC FC – Montreal Impact begin juni. De club uit New York stond op dat moment laatste in de oostelijke conference van de competitie, Montreal stond daar maar nipt boven. Het bezoek was een aparte ervaring. Het niveau van de wedstrijd was alsof je in Nederland naar Volendam tegen de Graafschap zit te kijken, niet heel bijzonder dus. David Villa stak er met kop en schouders bovenuit en je zag dat de Spanjaard niet meer op volle kracht speelde. Voor Europese begrippen was het een matig duel, maar de fans vonden het prachtig. Zo’n 20.000 fans waren er, de eerste en tweede ring van het Yankees stadium waren aardig bezet, de derde en vierde ring volledig leeg.

ny derby
Affiche voor de derby van New York

Elke voorzet of dieptepass werd met gejuich begroet, of deze nu aankwam of niet. En er kwamen er behoorlijk wat niet aan… In de rust de bekende commerciële taferelen die je bij honkbalwedstrijden ook ziet: reclame, spelletjes met het publiek en wat interviews. Vermakelijk was het allemaal wel. David Villa scoorde de 1-0 en New York won het duel uiteindelijk met 3-1, tot grote vreugde van het publiek.

nycfc lampardEen zwaluw maakte echter nog geen zomer. Enkele dagen later verloor de ploeg van stadgenoot New York Cosmos uit de Amerikaanse tweede divisie in het bekertoernooi. Afgelopen zondag verloor City thuis de derby tegen NY Red Bulls met 1-3. De komst van Lampard en Pirlo is dus erg welkom voor de club en kan ook zomaar een enorm verschil maken op dit niveau..

Ook een voetbalwedstrijd van New York City FC meemaken? Een ticket heb je al vanaf 25 dollar. Verwacht geen topniveau op het veld, wel volop sfeer in het stadion!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven