Nu aan het lezen
Boeing-fabrieken: Fort Knox van het noordwesten
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Boeing-fabrieken: Fort Knox van het noordwesten

De Boeing-fabrieken zijn het Fort Knox van het noordwesten. Je komt weliswaar redelijk eenvoudig binnen, maar het is ten strengste verboden te fotograferen of opnames in welke vorm dan ook te maken. Dat ondervond gastschrijver Stan Bos in Mukilteo, ten noorden van Seattle in de staat Washington, waar hij in de zomer van 2016 van een rondleiding genoot door de Boeing-fabrieken.

Boeing-fabrieken: Fort Knox van het noordwesten

Daar stonden we, licht gapend, iets na half negen in de ochtend. Tweeënhalf uur eerder waren we geland op Seattle Tacoma International Airport na onze nachtvlucht uit Anchorage, Alaska. Zo’n 35 á 40 minuten boven Seattle ligt Mukilteo, thuishaven van Boeing en het daaraan verbonden Future of Flight Aviation Center (parkeren is gratis). Die vroege aankomst had als grote voordeel dat we de eerste tour van die dag konden doen in de Boeing-fabrieken.

Eigen wereld

Die rondleiding is een wereld binnen een eigen wereld. Een volwassene betaalt er zo’n 20-25 dollar voor een kaartje, kinderen kunnen voor 14 á 15 dollar naar binnen. Bij de kassa wordt één aspect direct duidelijk. Telefoons, camera’s of andere vormen van opnameapparatuur zijn ten strengste verboden. Die moeten in een kluisje, tegen betaling te huren. Ook in de veredelde bioscoopzaal, waar een introductiefilmpje wordt gedraaid over de historie van Boeing, is duidelijk dat we een bijzondere plek bezoeken. Eén beveiligingsbeambte en een agent maken nogmaals duidelijk dat opnames maken – in welke vorm ook – absoluut niet zijn toegestaan. Bij de deur die naar de pendelbussen leidt, wordt dat nogmaals gecontroleerd.

Fort Knox

Het voelt bijna alsof we Fort Knox betreden, of op bezoek gaan in het Witte Huis. De verklaring is logisch. Ook in de luchtvaart is de concurrentie groot. Met zo’n exclusief kijkje achter de schermen zouden ook ‘spionnen’ kunnen binnendringen om de geheimen van Boeing te ontrafelen. Want een exclusief kijkje was het. In Mukilteo bouwt Boeing aan vele vliegtuigen voor klanten over de hele wereld, waaronder de KLM. Ook kreeg Boeing de opdracht van oud-president Barack Obama een nieuwe Air Force One te ontwikkelen. Ook de nieuwe Dreamliner wordt ten noorden van Seattle gebouwd.

Fabriekshallen

Voor iedereen die geïnteresseerd is in luchtvaart valt een tour op het complex van harte aan te bevelen. Met bussen worden belangstellenden naar de grote fabriekshallen gebracht. De oppervlakte van die hallen beslaat naar verluidt zo’n zeventig voetbalvelden. Daaronder is een indrukwekkend gangenstelsel geformeerd. Om alles goed te kunnen zien, worden belangstellenden door die gangen geleid om vervolgens met grote liften op de juiste verdieping te worden gedropt. Rondom de werkplekken waar de vliegtuigen in elkaar worden gezet, zijn looproutes aangelegd (die alleen onder begeleiding worden afgelegd), waardoor toeristen en andere belangstellenden van bovenaf op de vliegtuigen kunnen kijken.

Future of Flight Aviation Center

Een tour duurt gemiddeld zo’n anderhalf uur en begint en eindigt bij het Future of Flight Aviation Center. Ook daar is veel te vinden over de geschiedenis van luchtvaart en Boeing. Vanaf het dak van het gebouw is er uitzicht op de startbaan. Want als een vliegtuig eenmaal is opgeleverd, komt de klant – de luchtvaartmaatschappij dus – het toestel zelf ophalen. Een miljoenendeal. “Maar”, zo zei onze gids die een voortreffelijke rondleiding gaf, met enig gevoel voor humor: “Voor die prijs wordt het vliegtuig ook helemaal volgetankt.” We konden er smakelijk om lachen, zelfs na een korte nacht en een vroege rondleiding.

Adres: 8415 Paine Field Boulevard, Mukilteo, WA
Meer informatie: Website Boeing


50 statenStan Bos (1982) bezocht alle 50 staten en herinnert zich zijn kennismaking met Amerika nog goed. “Je bent nog geen 21, dus geen alcohol voor jou, zei de douanier op Newark Airport. Eenmaal tussen de indrukwekkende wolkenkrabbers en na de eerste zenuwachtige dag, dacht ik: dit is mijn land! Amerika is een topland met topmensen! Vanwege de ruimte, afwisseling, natuur, steden en het toeren in de auto.” Stan heeft nog lang geen genoeg van Amerika. “Ik wil nog meer zien van staten waar ik al ben geweest en als correspondent een presidentsverkiezing verslaan.” Zijn drie favoriete staten: Oregon, Utah en Maine (“al is de keuze best lastig”). Favoriete plek: de National Mall in Washington DC. @StanSchrijft

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven