Nu aan het lezen
Biedenharn Candy Company in Vicksburg
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Biedenharn Candy Company in Vicksburg

Gastschrijver

We lazen al over het bezoek van onze gastschrijfster Rosemary Gelens aan het Coca Cola-museum in Atlanta en daarmee ging voor haar een langgekoesterde wens in vervulling. Tijdens diezelfde reis mocht Biedenharn Candy Company in Vicksburg, Mississippi natuurlijk niet ontbreken. Op deze plek werd de Coca Cola voor het eerste in een fles gedaan. Lees hieronder over deze zoete tussenstop van Aad en Rosemary!

Biedenharn Candy Company: een zoete tussenstop

Deze plek bevat geschiedenis met betrekking tot Coca Cola. Hier bevindt zich namelijk de eerste ‘fabriek’ waar Coca Cola in een fles werd gedaan. Het gaat om de Biedenharn Candy Company. Deze winkel, gevestigd in Vicksburg aan 1107 Washington Street in Mississippi, begon met de verkoop van snoep en een soda fountain. Dit is een soort bar waar je meerdere soorten limonade kon kopen. Deze is ook te vinden in het Coca Cola-museum.

Biedenharn Candy Company: een zoete tussenstop in Vicksburg

Joe Biedenharn

De eigenaar, Joe Biedenharn, merkte al snel dat er buiten de winkel veel vraag was naar Coca Cola. Buiten de steden was het niet verkrijgbaar. Er kwam een Country Fair aan en Joe zag hier brood in. Ze hadden al ervaring met het vullen van flessen met sodawater, dus dat was niet zo moeilijk.

Hij schreef in 1894 een brief aan het hoofdkantoor met het verzoek of hij Coca Cola in flesjes mocht gaan verkopen. Hierbij stuurde hij ook de eerste krat met flesjes gevuld met Coca Cola.

5000 gallon aan Coca Cola

Biedenharn kreeg hiervoor toestemming en de afspraak was dat hij minstens 2000 gallon (1 gallon is 3,8 liter) per twaalf maanden zou kopen á 25 dollarcent per gallon. Het eerste jaar verkochten ze 5000 gallon (18.927 liter) en dit bleef maar groeien.

Het pand is gerestaureerd en bevat een klein museum. Volwassenen betalen 3,50 dollar per persoon en kinderen mogen naar binnen voor 2,50 dollar. Je ziet leuke dingen, zoals het proces van het bottelen.

Eerst werd de Coca Cola gebotteld in flessen die maar voor handen waren. Er werd een fles gebruikt met een ijzeren dop bijvoorbeeld. Pas in 1913 ging Coca Cola zich ermee bemoeien en werd er een speciale fles ontworpen.

In de tuin staat een gebouw waar een oorspronkelijke sodafountain te zien is, net als in het Coca Cola-museum in Atlanta. Verder is de winkel nog intact en kun je wat souvenirs kopen, zoals zelfgemaakt snoep en Coca Cola-ijs. Die moet je natuurlijk even proeven!


Aad en Rosemary in AmerikaAad (1964) werkt in de haven van Rotterdam, Rosemary (1969) als juf in het basisonderwijs. Ze zijn meer dan twintig jaar getrouwd en gingen in 2009 voor het eerst naar Amerika met hun zoon. Ze vinden er vooral de gevarieerde natuur erg aantrekkelijk. Inmiddels zijn ze vier keer in de VS geweest. De favoriete plek van Aad is Yellowstone, hij is sinds 2011 hobbyfotograaf. Rosemary vindt Zabriskie Point in Death Valley de mooiste plek. Ze zijn ook gek van LA en willen daar een huis kopen als ze de loterij winnen. “Amerika voelt als thuiskomen.”

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven