Nu aan het lezen
Devil’s Elbow, Missouri: Foto met een verhaal
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Devil’s Elbow, Missouri: Foto met een verhaal

devil's elbow

Devil’s Elbow in Missouri: een gehucht waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Tenzij je Route 66 hebt gereden, dan is de kans groot dat je hier langs kwam en over de brug op de foto reed. Een van de fraaiere bruggen op de route wat mij betreft, maar ook een met een bijzonder verhaal. 

Devil’s Elbow: groen stukje Route 66

devil's elbow
Big Piney River gezien vanaf de Devil’s Elbow Bridge: in september 2016 slechts een stroompje.

Wie vanaf St. Louis de Route 66 volgt en zoveel mogelijk het originele traject rijdt, komt vanzelf langs Devil’s Elbow. De foto die ik daar maakte van de Devil’s Elbow Bridge (zie boven), vind en vond ik zelf een van de fraaiste van mijn roadtrip over Route 66. De iconische brug, het bord dat laat zien dat je Route 66 in Missouri rijdt, de groene omgeving, alles klopt. Het was een zonnige dag begin september 2016. Ik parkeerde de auto bij de Elbow Inn aan het begin van de brug, net achter waar deze foto is genomen.

Toen ik de brug op liep, zag ik een aantal sportvissers (zie foto) aan het werk die hoopten wat uit de Big Piney River te halen. Zo “Big” was die rivier overigens niet, een stroompje water dat ver onder de brug door liep. Na de omgeving te voet wat verkend te hebben, reed ik door en vervolgde ik de Route 66.

Big Piney River: catastrofale overstroming in 2017

devil's elbow
Elbow Inn in 2016

Hoe anders was het in Devil’s Elbow amper een jaar later, mei 2017. Dat Missouri getroffen kan worden door noodweer, wist ik al wel. De sporen daarvan, mogelijk tornadoschade, had ik zelf op mijn roadtrip ook gezien in de bossen in dit gebied. Toch trof het bericht me: een desastreuze serie overstromingen had ervoor gezorgd dat Devil’s Elbow letterlijk overspoeld was door water. Jawel, dat van dat miezerige stroompje water, de Big Piney River. Foto’s van de overstroming bevestigden al snel dat het niet om een ‘doorsnee’ overstroming ging. Records werden gebroken, overigens op meer plaatsen in Missouri dat voorjaar.

Het water spoelde letterlijk over het wegdek van de brug. Inderdaad, waar amper een jaar eerder het water zeker drie meter lager stond. De Elbow Inn was compleet overstroomd. Een quote van een lokale agent: “Devil’s Elbow is gone.” Weg. Letterlijk. Alles in de omgeving was water. Weken stond het water enorm hoog in deze omgeving. Het historische postkantoor uit 1927 doorstond dit alles niet. De Elbow Inn werd gelukkig wel weer hersteld en ging opnieuw open. De brug heeft de kracht van het water ook doorstaan, wat zeker geen abc’tje is voor dit soort historische bruggen.

Hoe sereen en kalm Devil’s Elbow dus ook lijkt op de foto boven dit verhaal; het weer kan er spoken. Misschien dat de duivel er toch zo zijn invloed heeft…?!

devil's elbow
De iconische brug vanaf de andere kant gezien.
Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven