Nu aan het lezen
Highway 50: midlife roadtrip door Amerika
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Highway 50: midlife roadtrip door Amerika

Zoek je nog inspiratie voor je roadtrip van deze zomer? Lees dan het boek Highway 50, midlife roadtrip dwars door Amerika. Auteur Johan Tuyaerts neemt je mee tijdens zijn avontuur over en langs de route die loopt vanaf Ocean City aan de oostkust tot aan San Francisco in het westen. Je zou het liefst meteen het vliegtuig pakken.

BoekAutorijden in Amerika associeert men al snel met de befaamde Route 66 van Chicago naar Los Angeles, die wordt beschouwd als de Mother Road van het land. Minder bekend is Highway 50, met zijn imponerende lengte van bijna 5.000 kilometer. Een weg die, in tegenstelling tot de historische Route 66, minder toeristisch is en veel meer van het authentieke Amerika laat zien. Geen bussen vol Chinezen met petjes van Route 66 en fotocamera’s om hun nek, maar het rauwe, ongecensureerde Amerika met die grote verlaten graanvlaktes landinwaarts.

Min of meer met die gedachte besluit de Belgische tv-maker Johan Tuyaerts om in februari 2014 de aandelen van zijn mediabedrijf te verkopen en zijn jongensdroom te gaan vervullen: dwars door Amerika toeren. De VS is natuurlijk hét land van de prachtige autoroutes. Het resultaat is zijn dit jaar verschenen boek. In 272 pagina’s verhaalt de veertiger, die vrouw en kinderen thuis achterlaat, over zijn solotrip van Maryland naar Californië. Hij ontmoet excentrieke figuren, voert gesprekken met locals aan de bar, doet indrukken op in middle of nowhere-plaatsjes, geniet van de natuur en verweeft dit allemaal op fraaie en soms humoristische wijze met zijn eigen achtergrond. 

Tuyaerts is af en toe ook kritisch. Hij verbaast zich over de bizarre eetgewoonten en de uitzichtloze situatie waarin sommige Amerikanen verkeren die hij onderweg tegen het lijf loopt. Bestaat de American Dream eigenlijk nog wel? Of wat is er van over? Verder is het boek ook een confrontatie tussen Tuyaerts en de eenzaamheid onderweg. Vooral in de staat Nevada, waar Highway 50 beter bekendstaat als The Loneliest Road in America, omdat je hier in de woestijn haast geen weggebruikers of andere tekenen van beschaving tegenkomt. Tuyaerts heeft zo zijn eigen, unieke methodes om de verveling te pareren. Zijn liefde voor Amerikaanse countrymuziek komt daarbij ook goed van pas.

Highway 50, midlife roadtrip dwars door Amerika is een ode aan de klassieke roadtrip. Iets wat ieder mens in zijn of haar leven minstens één keer gedaan moet hebben, zo meent Tuyaerts. En daar heeft hij natuurlijk gelijk in.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven