Hillary Clinton en Bernie Sanders: liefde voorbij
De liefde tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders, voor zover die er al was, is bekoeld. Ze hebben geen aardige woorden meer voor elkaar over. De kandidaten waren tot nu toe in de debatten en interviews nog aardig voor elkaar, maar nu de voorverkiezingen een beslissende fase in gaan, is dat over.
Hillary Clinton en Bernie Sanders: liefde voorbij
De reden dat Hillary Clinton en Bernie Sanders geen vrienden meer zijn? Dat heeft een aantal oorzaken. Toen Clinton zich een jaar geleden kandidaat stelde voor de Democratische nominatie leek er geen vuiltje aan de lucht. Clinton, daar ging vriend en vijand van uit, zou de Democratische nominatie gemakkelijk winnen. Geen enkele tegenstander zou een kans tegen haar maken. Toen de linkse senator van Vermont Bernie Sanders zich kandidaat stelde, had niemand verwacht dat hij het zo goed zou doen.
Enorme inhaalslag
Sanders, die van de laatste negen voorverkiezingen er acht won, lag een jaar geleden mijlen ver achter op Clinton, maar ligt in sommige peilingen nu maar één procent achter op Clinton. Sanders maakte een enorme inhaalslag. Toen hij begon lag hij zeventig procent achter op Clinton. Met zijn boodschap die vooral over inkomensongelijkheid, de hebzucht van Wall Street en de staat van het onderwijs gaat, heeft hij veel jonge mensen en laagopgeleide mensen aan zich weten te binden. Door zijn boodschap steeds te blijven herhalen, zag Clinton zich genoodzaakt ook de thema’s die Sanders behandelde aan te halen.
De mensen in Hillaryland hadden een andere campagne in gedachte. Ze zagen nu dat ze, om Sanders tegengewicht te bieden, het ook over de kloof tussen arm en rijk en de hoge kosten van het onderwijs moesten gaan hebben. De boodschap die van te voren werd uitgestippeld werkte niet meer en Clinton werd gedwongen meer op te schuiven naar links. De campagnemensen hadden niet op zoveel tegenstand gerekend en hebben er nu voor gekozen om Sanders hard aan te vallen. Op het gebied van strengere wapenwetgeving, waar Sanders tegen stemde, en het feit dat zijn plan om schoolkosten af te schaffen onrealistisch is, probeert Clinton Sanders aan te pakken. Tot nu toe met weinig succes.
Sanders, die meerdere malen heeft opgeroepen tot een politieke revolutie en aangaf dat hij door gaat tot aan de conventie in Philadelphia, beschuldigt Clinton er van dat ze in de zak van Wall Street zit en de grote bedrijven, omdat Clinton dure speeches gaf voor onder meer Goldman Sachs. Maar Sanders ging onlangs nog een stapje verder. Hij zei dat Clinton niet gekwalificeerd is om president te zijn.
Lees hier het laatste nieuws over de verkiezingen 2016!
In het Democratische debat in Brooklyn waar de kandidaten elkaar in de haren vlogen, herhaalde Sanders zijn uitspraak niet, maar zei hij dat hij twijfelt aan haar judgement, omdat Clinton voor de Irak-oorlog stemde. Clinton valt Sanders vaak aan op zijn gebrek aan kennis over buitenlandse politiek. Ook was er een fel dispuut over het minimumloon wat Clinton en Sanders allebei willen verhogen, er is alleen een verschil van mening over hoeveel dollar dat moet zijn.
‘Damn e-mails’
Een aantal debatten geleden was de toon veel vriendelijker. Toen in een debat de moderatoren aan Clinton vroegen om in te gaan op e-mail gate (Clinton zou gevoelige informatie via haar eigen persoonlijke e-mailadres hebben verstuurd) reageerde Sanders met: “We have heard enough about your damn e-mails,” waarmee hij wilde zeggen dat er belangrijkere zaken zijn. Sindsdien is het item in geen Democratisch debat meer behandeld.
Clinton zal hoogstwaarschijnlijk de Democratische nominatie winnen. Ze ligt in gedelegeerden ver voor op Sanders, maar tijdens de komende voorverkiezingen en campagnespeeches, en op de conventie, zal het er fel aan toe gaan. Hillary Clinton en Bernie Sanders zullen elkaar nog meer aanvallen en zullen tot aan de conventie met modder naar elkaar blijven gooien. Hillary en Bernie zijn geen vrienden meer, maar ook hier geldt; keep your friends close, but your enemies closer.
Marco van den Doel (1980) uit Utrecht is communicatieadviseur. Hij studeerde aan de University of Tennessee en ontwikkelde een liefde voor Amerika. Marco schrijft daarover op Focus on America. Hij was in Grant Park in Chicago in 2008, toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde, en schreef over die verkiezingen een boek. Zijn doel is alle 50 staten aandoen, de teller staat nu op ongeveer de helft. Favoriete steden: Seattle, Boston, Chicago, San Diego en Washington DC. Marco op Twitter: @focusonamerica