Nu aan het lezen
Lance Armstrong: film over Amerikaan in aantocht
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Lance Armstrong: film over Amerikaan in aantocht

Avatar

De Tour de France is in volle gang en automatisch valt dan altijd wel weer een keer de naam van Lance Armstrong. De veelbesproken Amerikaan, die La Grande Boucle zeven keer won en in 2013 zwaar dopinggebruik opbiechtte, is nu echter wat prominenter in het nieuws. Niet alleen begeeft de Texaan zich momenteel weer rondom de Tour-karavaan voor een goed doel, er is ook een film over zijn turbulente wielercarrière in aantocht. De trailer van ‘The Program’, met acteur Ben Foster in de rol van Armstrong, is nu te zien.

PosterAls fietsliefhebber kan ik soms nog steeds niet geloven hoe Lance Armstrong – en vele andere wielrenners met hem – de boel jarenlang vakkundig misleidde. Het befaamde interview met Oprah Winfrey, waarvoor ik ’s nachts opbleef, had iets onwerkelijks en treurigs. Bekijk hier de beroemde beelden. Hoe kon de man die ooit aan ’s werelds meest gevreesde ziekte leed zich vergapen aan epo, testosteron, groeihormonen, cortisonen en andere verboden middelen? Wat moest ik nu met mijn gele livestrong-polsbandje? Zou ik ooit nog naar een wielerwedstrijd kijken?

Ooit las ik vol bewondering de boeken van Armstrong over zijn ziekbed, comeback en de vele wielersuccessen met zijn teams US Postal en Discovery Channel. De afgelopen jaren las ik boeken over die andere zijde van de medaille. Over wat er daadwerkelijk speelde achter de coulissen. Aanbevelen kan ik het boek The Secret Race, waarin de Amerikaan Tyler Hamilton, oud-ploeggenoot van Armstrong, uit de doeken doet wat voor bizarre praktijken er al die jaren plaatsvonden. De gemiddelde speelfilm is er niets bij.

Nu, in 2015, verschijnt de hele Armstrong-saga op het witte doek. Met in de hoofdrol dus Ben Foster en er is ook een rol voor Dustin Hoffman. The Program gaat over de fase waarin Armstrong na de kanker terugkeert aan het wielerfront en buitenaardse prestaties aan de dag legt. De Ierse sportjournalist David Walsh (gespeeld door Chris O’Dowd) is aanvankelijk zeer onder de indruk, maar zijn bewondering maakt daarna langzaam plaats voor skeptisisme. Hij gaat op zoek naar bewijzen om de onaantastbare Amerikaan van zijn voetstuk te krijgen.

Het is nog niet bekend of The Program in Nederland te zien zal zijn, maar wij zijn in elk geval heel benieuwd naar het eindresultaat. Mocht jij meer weten over de verschijningsdatum, we horen het graag!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven