Nu aan het lezen
Missieposten in San Antonio, Texas
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Missieposten in San Antonio, Texas

Gastschrijver

Een groot vooroordeel over Amerika is dat het land geen échte geschiedenis zou hebben. Wie zich echter in het land verdiept en de moeite neemt om (letterlijk) buiten de gebaande paden te treden, zal zien dat Amerika juist hele interessante historische plekken kent. Zo ook in Texas. In het zuiden van deze gigantische staat ligt de stad San Antonio, waar de gezellige terrasjes langs de San Antonio River eigenlijk al genoeg reden voor een bezoek zijn. Maar de echte pareltjes van deze stad zijn de vijf historische missieposten, waarvan The Alamo het meest bekend is. Sinds 5 juli 2015 is het historisch belang van deze missieposten zelfs officieel erkend: de San Antonio Missions zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Mooie reden om dit bijzondere stukje Amerikaanse cultureel erfgoed te gaan ontdekken.

Missieposten

Voordat Texas één van de Verenigde Staten werd, werd het bewoond door Spaanse conquistadors. De eerste Spanjaarden arriveerden rond 1519 in het hedendaagse Texas. Vanuit Europa namen ze het katholieke geloof mee, wat ze op grote schaal probeerden te verspreiden. Ze bouwden missieposten en militaire buitenposten (presidio’s) van waaruit het katholieke geloof verspreid moest worden. De Spanjaarden probeerden niet alleen indianenstammen tot het katholicisme te bekeren, ook de protestantse Engelse immigranten in Texas behoorden tot de beoogde doelgroep. De eerste missiepost (‘mission’ in het Engels) in Texas werd al in 1632 gevestigd, maar daar is helaas niets van overgebleven. De missieposten die wél te bezoeken zijn, staan langs een route ten zuiden van de stad San Antonio.

De route langs de vijf missieposten van San Antonio is zo’n 20 km lang: alle missieposten liggen 2 tot 6 km van elkaar verwijderd (zie route) De mooie tocht neemt je van het centrum van San Antonio mee naar de buitenwijken ten zuiden van deze grote Texaanse stad.

Mission Espada

De meeste zuidelijk gelegen missiepost is Mission Espada (1721). Hoewel deze missiepost slechts 20 kilometer van San Antonio centrum verwijderd ligt, is de historische locatie een oase van rust. Naast een bezoek aan de kerk en de ruïnes, leent deze locatie zich ook voor een mooie wandeling over het landgoed.

Mission Espada 02Mission Espada 05Mission Espada 04

Mission San Juan Capistrano

Mission San Juan Capistrano werd in 1716 gebouwd in het oosten van Texas. In 1731 werd de missiepost verplaatst naar zijn huidige locatie, San Antonio. Het is misschien niet de mooiste missiepost langs de route, maar Mission San Juan is zeker het bezoeken waard. De missiepost werd in 2012 nog gerestaureerd, waardoor het gebouw nu bedekt is met een witte stuclaag die het verweerde uiterlijk bedekt. Op het terrein zijn eveneens ruïnes te vinden van wat ooit een grotere kerk zou worden. De bouw ervan werd nooit afgemaakt.

Mission San Juan Capistrano 01 Mission San Juan Capistrano 02 Mission San Juan Capistrano 03

Mission San José

De grootste en wellicht de mooiste van de vijf missieposten: Mission San José (1720). Deze missiepost staat bekend als “Queen of the Missions” en de reden daarvoor wordt bij een bezoek al snel duidelijk. In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd deze missiepost gerestaureerd en teruggebracht in (bijna) originele staat. Deze prachtige historische plek neemt je mee terug in de tijd en laat zien hoe bijzonder de missieposten van Texas zijn. Leuk weetje: hoewel alle missieposten er tegenwoordig uitzien als zandbruine, stenen gebouwen waren ze ooit bedekt met kleurrijke tegels en schilderwerk. Op een reconstructie van kunstenaar Ernst Schuchard zie je hoe Mission San José er ooit uit moet hebben gezien.

Mission San Jose 01Mission San Jose 03Mission San Jose 04

Mission Concepcíon

Een imposant stenen gebouw doet vandaag de dag nog steeds dienst als kerk. Zowel het interieur als het exterieur van deze missiepost is bijzonder goed bewaard gebleven. Wanneer er geen dienst is, kun je een bezoek brengen aan de kerk.

Mission Concepcion 01

The Alamo

Alamo 01In het centrum van San Antonio staat een stukje écht Amerikaans erfgoed: The Alamo. Deze missiepost is inmiddels omringd door hoogbouw, hotels en winkels en is de meeste toeristische en daardoor drukste van de vijf. De Slag om de Alamo zal velen bekend in de oren klinken, niet op de laatste plaats door de vele verfilmingen – tip:  The Alamo (2004) – van deze historische gebeurtenis. The Alamo staat in het centrum van San Antonio en heeft van alle missieposten de grootste historische waarde. In 1836 vond hier namelijk één van de bekendste slagen uit de Amerikaanse geschiedenis plaats.

Tijdens Texaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1835-1836) vochten Texaanse rebellen (voornamelijk Anglo-Amerikaanse immigranten) tegen de rijzende macht van de Mexicaanse regering. Texas was in die tijd een provincie van Mexico, waar Amerikaanse kolonisten alleen welkom waren indien ze zich tot het katholieke geloof bekeerden. De Engelstalige inwoners weigerden echter hun protestante geloof op te geven en zich te schikken naar de Mexicaanse normen en waarden. Van de vele confrontaties tijdens de zes maanden durende oorlog, was de Slag om de Alamo het echte keerpunt. De katholieke missiepost San Antonio de Valero werd begin negentiende eeuw al in gebruik genomen als fort en tijdens de Texaanse Onafhankelijkheidsoorlog werd dit historische complex bezet door protestantse Texanen. Dertien dagen lang vochten de Texanen voor de vrijheid van hun staat. In een gevecht dat slechts anderhalf duurde, vonden alle Texaanse strijders, waaronder de bekende Davy Crockett, de dood.

Waarschijnlijk zal je, net als al die andere toeristen, even in de rij moeten staan om een bezoek te kunnen brengen aan dit gebouw. Rustig rondkijken zit er ook niet in, want het is druk, er heerst een verbod op het maken van foto’s maken en je mag nergens aankomen. Maar het is tenslotte The Alamo, waar de inmiddels befaamde uitspraak “Remember The Alamo” vandaan komt. Deze missiepost kun je niet overslaan tijdens je bezoek.

Praktische informatie

De route is zowel met de auto als met het openbaar vervoer af te leggen. Pak je de auto, dan zal je niet zo snel verdwalen: de missieposten liggen aan de – hoe kan het ook anders – Mission Road. Een sportiever bezoek is ook mogelijk: langs alle missieposten loopt het Mission Riverwalk Hike and Bike Trail, die, zoals de naam al aangeeft, geschikt is voor wandelaars en fietsers. Alle missieposten zijn gratis toegankelijk. Een tip: probeer de missieposten niet op zondag te bezoeken, want allemaal zijn ze nog steeds in gebruik als kerk!


Wendy de BertWendy de Bert (1982) is freelancer online marketing & communicatie. Tijdens haar studie specialiseerde zij zich in de geschiedenis van de 19e en 20e eeuw. Ze is eigenaar van de webshops HuupHuup.nl (film- en televisiemerchandise) en Fluzzy.nl (bijzondere knuffels). Daarnaast mede-oprichter & redacteur van PopcornCulture.nl. Wendy maakte al 7 roadtrips door Amerika en bezocht daarbij 30 staten; ooit wil ze ze allemaal gezien hebben. Ze is dol op fotograferen en Starbucks en is zelfbenoemd Disney-historicus.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven