Nu aan het lezen
Memorial Day Weekend in Spray, Oregon
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Memorial Day Weekend in Spray, Oregon

Gastschrijver Bert Noorbeek blikt terug op Memorial Day Weekend in Spray, Oregon. Hij bezocht deze staat in het voorjaar van 2017 tijdens een reis waarbij hij ook Washington en Idaho aandeed. Houd USA365.nl goed in de gaten, want binnenkort volgt er een tweede artikel van Bert over het prachtige Oregon!  

Memorial Day Weekend in Spray, Oregon

Dorp van ruim 100 inwoners

Memorial Day Weekend in Spray, OregonSpray is een dorp in Wheeler County (Central Oregon) met ruim honderd inwoners. De gehele county heeft een landoppervlakte van 4.442 vierkante kilometer (tien procent van Nederland) en telt naast Spray nog de ‘steden’ Mitchell en Fossil. In totaal komt het inwonersaantal echter nog niet boven de 1.500 uit!

Tijdens Memorial Day Weekend is Spray daarentegen het middelpunt van de wereld. Met de halve marathon, een parade en rodeowedstrijden komen mensen uit de wijde omgeving naar de (paar) straten van Spray. Alles speelt zich af op Main Street, John Day Highway en Broadway Street, een stukje van nog geen halve vierkante kilometer bij elkaar.

Parade en rodeo

De halve marathon was voor ons te vroeg, maar bij de parade en rodeo waren we vanaf de start aanwezig. In Main Street vinden alle voorbereidingen plaats. De ruiters en paarden worden daar opgesierd, evenals de voertuigen. Velen liepen en reden er zenuwachtig rond. Wij vonden een plekje aan John Day Highway, waar gezinnen met stoeltjes, op hun truck of op de grond, zich opmaakten voor wat komen ging. Dat viel nog niet mee, want de zon brandde hevig en de temperatuur rees boven de dertig graden.

Lees dit artikel met tips over Oregon van een local!

Even na 11:00 uur ging de parade van start. Uiteraard met de Stars & Stripes Banner voorop. Alle ranches uit de omgeving toonden zich van hun beste kant, evenals de Rodeo Queens, trotse bezitters van klassieke auto’s en plaatselijke brandweer, sheriff en ambulance. Alsof het Sinterklaas was, zo strooiden de deelnemers aan de parade met snoepgoed en speeltjes voor de kinderen langs het parcours. Een feest om dit als nuchtere Hollanders mee te maken.

Spray, Oregon

Volkslied en Ozzy Osbourne

Na afloop van de parade gaat iedereen via Park Avenue (een straat van vijftig meter met slechts een stoffig postkantoor en een tennisveld) naar de arena. Dodge is één van de sponsors van deze rodeowedstrijden. Het lijkt haast niet nodig, want ik kreeg de indruk dat iedereen er in een Dodge Ram rijdt. Door de stallen van T-Shirts en hotdogs begaven we ons naar de tribune.

De show begon met het Amerikaanse volkslied, waarna de menigte uitzinnig werd. Dat werd alleen nog maar versterkt toen celebrity Ozzy Osbourne zijn opwachting maakte; hij werd rondgereden door de arena. We zagen allerlei rodeowedstrijden, met de fraaiste namen die middag; bareback riding, calf roping, saddle bronck riding, breakaway roping, steer wrestling en bull riding. Uiteraard begreep niemand wat een stel Hollanders daar deed, maar het was fantastisch om op deze wijze veel en leuk contact met de lokale bevolking te hebben.

Geniet ter afsluiting nog even van deze heerlijke diashow!

Fotografie: Bert Noorbeek.


bert-noorbeekBert Noorbeek (1954) uit Alphen aan den Rijn ging in 1995 voor het eerst op vakantie naar Amerika. Hij keerde diverse keren terug en heeft onder meer met zijn vrouw Trudie genoten van een rondreis per camper. ‘We genieten dan van de ruimte, natuur en vriendelijkheid van de Amerikanen. We overnachten het liefst in State Parks. Minder luxe, maar vaak veel meer in de natuur.’ Inmiddels heeft Bert, liefhebber van countrymuziek, meer dan 37 staten bezocht en in 2016 ging hij voor het eerst naar de staten Oregon en Washington. Hij is opgeleid als IT-professional en heeft als nevenactiviteiten; projectcoördinator, fotograaf en tekstschrijver. Die laatste zaken komen goed van pas bij zijn bijdrages voor USA365.nl!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven