Nu aan het lezen
13 redenen waarom je deze winter naar New York moet in plaats van naar je schoonouders
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

13 redenen waarom je deze winter naar New York moet in plaats van naar je schoonouders

Ieder seizoen heeft zijn charme, maar in de winter is New York City wel heel speciaal! Waarom jij deze feestdagen nog naar de meest bijzondere stad van de wereld moet, in plaats van naar je schoonouders? Om deze 13 redenen! Van schaatsbaan tot jaarwisseling op Times Square, van prachtige etalages tot frisse nieuwjaarsduik. December komt eraan…

13 redenen waarom je deze winter naar New York moet

Tip: lees ook ons artikel voor een algemene citytrip naar New York City, met alle hoogtepunten op een rij!

1. De enorme kerstboom op Rockefeller Plaza

kerst op Rockefeller PlazaHet is een traditie die bekend is over de hele wereld, en ieder jaar zijn een kwart miljoen mensen er live getuige van: de feestelijke ceremonie waarbij de lampjes aangaan in de enorme kerstboom op Rockefeller Plaza. Half Amerika hangt voor de buis om de boom te bewonderen, die er ieder jaar weer mooier uitziet. De kerstboom bevat maar liefst 30.000 led lichtjes die van 3 december tot en met 7 januari branden en is dagelijks te bewonderen van 05:30 tot 23:30 uur. Voor een ultiem kerstgevoel kun je de ijzers onderbinden en een rondje maken op het ijs, onder de schitterend verlichte kerstboom. Je kunt hier ook gezellig shoppen (hoeft niet duur te zijn!) of een terrasje pakken, maar wees voorbereid: het is hier natuurlijk extreem druk in december.

2. De jaarwisseling op Times Square

Times Square oud en nieuwAltijd al willen aftellen met een miljoen anderen? Ga dan op 31 december naar Times Square voor de wereldberoemde New Year’s Eve Ball Drop! Een gigantische bal zakt langzaam naar beneden vanaf One Times Square; precies om middernacht is hij beneden en kun je je reisgenoten en vreemde omstanders een goed nieuwjaar wensen. Wees er op tijd bij; de eerste mensen komen al om 15:00 uur. Bijzonder: al een kwartier na middernacht is het plein weer leeg. De jaarwisseling vieren kan ook op andere manieren; er zijn veel feestjes in horecagelegenheden (soms wel prijzig) en een onvergetelijke avond beleef je vanaf een boot die langzaam om Manhattan vaart. De flessen champagne staan al koud…

3. Ga schaatsen! 

New York in de winterLekker Hollands doen in New York: ga schaatsen! Er zijn in de winter diverse schaatsbanen in de stad en de sfeer is bij de een nog gezelliger dan bij de ander. Het meest bekend zijn de schaatsbanen bij Rockefeller Center (zie ook tip 1), in Central Park en in Bryant Park. Vaak is er ook een gezellige kerstmarkt aanwezig. De drukte ontlopen? Er zijn ook veel schaatsbanen in de andere stadsdelen. Een tip: de schaatsbaan in het Van Cortland Park, in de Bronx.

4. De kerstmarkt

Wat ze in Duitsland kunnen, kunnen ze in New York ook. De leukste kerstmarkten zijn te vinden op Columbus Circle, op Union Square en bij de Astoria Bohemian Hall and Beer Garden in Brooklyn. Bij tip 3 schreven we al dat er ook leuke kerstmarkten zijn bij de bekende schaatsbanen van Rockefeller Center, Central Park en Bryant Park.

5. SantaCon

SantaConOp 12 december ga je gekleed in rood en wit: op deze dag verzamelen meer dan 30.000 mensen zich, allemaal verkleed als kerstman. Kijk op deze site waar je je moet melden voor een kerstborrel zoals je die nog nooit hebt meegemaakt! Helaas escaleerde het al enkele malen tijdens en na dit evenement; dronken mannen die met elkaar op de vuist gaan of vandalisme plegen. Even opletten dus – of gewoon kiezen voor een rustig dagje in het Metropolitan Museum of Art.

6. Kerstetalages kijken 

Nothing beats shopping, maar soms is het alleen al een feest om de etalages te bewonderen! Een vak apart, en zeker hier in New York beheersen ze dat vak tot in de puntjes. De kerstetalages van warenhuizen als Macy’s en Bloomingdale’s zijn geweldig versierd, maar bezoek zeker ook de winkels op Fifth Avenue! Vaak staan er rijen mensen voor de etalages om een glimp op te vangen van de mooiste creaties.

7. Kerstshoppen bij Macy’s

SantalandBij Herald Square, op de hoek van 6th Avenue en 34th Street, vind je Macy’s, het grootste warenhuis ter wereld. Wie meer wil dan zich vergapen aan etalages, gaat natuurlijk hier naar binnen! Vooral in de decembermaand, want op de achtste verdieping vind je Santaland. Alles is hier prachtig versierd en je kunt er zelfs de kerstman ontmoeten – als je tenminste in de lange rij wilt wachten… Betaal een klein bedrag en de kinderen kunnen zelfs met de goede man op de foto.

8. Een kerstshow bekijken

Radio City Christmas SpectacularNew York staat bekend om zijn enorme aanbod aan shows en speciale kerstshows mogen dan ook niet ontbreken. Een tip: de Radio City Christmas Spectacular, met de befaamde Rockettes, is een van de beroemdste kerstshows in deze stad. Ook bijzonder: The Nutcracker, opgevoerd door het New York City Ballet, in het David. H. Koch Theatre.

9. Central Park

Persoonlijk moet ik nu meteen aan Home Alone II denken: Macaulay Culkin in een besneeuwd Central Park. Wat is dit stadspark prachtig in de winter… Net als tijdens de andere seizoenen is er natuurlijk genoeg te doen hier: een schaatsbaan, optredens, shows; voor iedereen wat wils. Wandel, ga met paard en wagen, laat je voortrekken op een slee… Maar geniet ondertussen vooral van het park: de bruggen, de natuur, de diversiteit en de sfeer.

Central Park sneeuw

10. Kerstlichtjestour door Dyker Heights

Dyker HeightsEen tip van www.newyork.nl: de kerstlichtjestour door Dyker Heights. Iedereen weet hoe Amerikanen elkaar overtreffen als het gaat om de kerstversiering in en om het huis. Een van de best versierde wijken in Amerika, is Dyker Heights, in Brooklyn. Je kunt hier deelnemen aan de Christmas Lights Tour: een rit van ongeveer 3,5 uur die vertrekt vanuit Lower Manhattan. Je kijkt in Brooklyn je ogen uit: sommige gezinnen investeren meer dan tienduizend dollar. De sfeervolle rit eindigt met warme chocolademelk en lekker Italiaans gebak. Overigens is er ook een tour die Manhattan niet verlaat: de Holiday Lights Tour. De route gaat onder meer langs Rockefeller Plaza en de versierde etalages van Fifth Avenue.

11. De nieuwjaarsduik

nieuwjaarsduikDat wist je niet, hè! Niet alleen in Nederland zijn we zo gek om in de kou de zee in te rennen… Meld je op tijd bij de Coney Island Polar Bear Club, waar honderden moedige locals de Atlantische Oceaan inrennen voor een goed doel; Camp Sunshune in Maine, een accommodatie voor zieke kinderen. Geen Unox-mutsen hier – gewoon rennen, het koud hebben, terugrennen en iets warms te drinken nemen. Of een borrel natuurlijk, om het jaar echt goed in te luiden.

12. Laat je broek thuis

The No Pants Subway RideDoe eens gek en doe in januari mee met The No Pants Subway Ride. Het is weer eens wat anders… Het begon in 2002 met zeven mannen die een geintje uithaalden; tegenwoordig doen steden over de hele wereld mee met deze waanzin. Winterjassen, mutsen, sjaals en handschoenen zijn allemaal geaccepteerd – maar laat je broek thuis… De datum voor 2016 wordt begin december bekend gemaakt.

13. De Super Bowl

In februari nog in New York? Mooi. Geniet op 7 februari 2016 van de Super Bowl. Niet in je hotelkamer, maar in een sportcafé natuurlijk! Daar staat Amerika toch echt om bekend: om de geweldige sfeer in zo’n bar. Het event wordt gehouden in San Francisco en…. het is de 50e editie! Tip: 200 Fifth in Brooklyn. Met meer dan honderd tv-schermen hoef je niets te missen.

Kerstballen bij Radio City

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven