Nu aan het lezen
Silver Springs State Park: bron van schoonheid
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Silver Springs State Park: bron van schoonheid

silver springs

Bij Florida denk je aan zon, zee, strand en pretparken. Maar wist je dat Florida drie nationale parken en liefst 164 State Parks onder en boven water heeft? Naast de bekende Everglades zijn er vele bijzondere plekjes te ontdekken in de Sunshine State. Op nog geen 1,5 uur rijden ten noorden van Orlando ligt het Silver Springs State Park. Wat een verrassing! Gastschrijfster Yvonne Vredendaal neemt je in haar eerste blog mee naar dit prachtige park.

Silver Springs State Park: bron van schoonheid

Eerste toeristische attractie

silver springs
Silver Springs State Park, Florida

Silver Springs is een verzameling van natuurlijk waterbronnen in Ocala. Deze bronnen lopen over in de Silver River, een rivier van ruim zeven kilometer lang. Het was de eerste toeristische attractie van Florida. Walt Disney heeft vanwege de populariteit van het park nog overwogen hier zijn Disney World te vestigen. Sinds 1916 is de locatie veelvuldig gebruikt in films. Zo zijn alle originele Tarzanfilms in de jaren ’30-’50 hier opgenomen. Het park was en is vooral bekend vanwege de glazen bodemboten die al sinds 1870 over de rivier varen.

 

Van dierentuin naar State Park

silver springsLange tijd was het park privé-eigendom en een combinatie van een attractiepark en dierentuin. Er waren beren, panters, slangen, maar ook raceauto’s en een fonteinenshow. De laatste giraffe is pas een paar jaar geleden overleden. Het park kreeg te maken met toenemende vervuiling en een aflopende omzet. Sinds 2013 werd het ‘Silver Springs Nature Theme Park’ daarom eigendom van de staat en samengevoegd met het naastgelegen ‘Silver River State Park’. Attracties werden afgebroken en alle niet-inheemse dieren verkocht. Sindsdien heet het park Silver Springs State Park.

Onderaan dit artikel prachtige foto’s van de verschillende dieren in het Silver Springs State Park!

Retro

silver springsBij binnenkomst in het park bekruipt mij een soort Efteling-gevoel. De entree, de kassahokjes, het meertje met de bootjes die rondjes varen, de gebouwen, het voelt allemaal wat retro aan. Gebouwd in de jaren ’60 zijn de gebouwen wat ouderwets, maar ook charmant. Het is november, niet druk en ik hoef niet lang te wachten op de glazen bodemboot. Gezien de hekken kan de rij hier een stuk langer zijn. De gids vertelt mooie verhalen over de waterbronnen, de dieren, het onderwaterleven en hij neemt alle tijd voor onze vragen. De boot is elektrisch en lijkt de zonnende alligators en schildpadden niet te storen. Zowel boven water als onder water is er veel moois te zien, de dieren lijken te poseren voor mijn camera. Ook tijdens de wandelingen door het park is het genieten van de mooie omgeving en de diverse dieren.

Wildlife

In het Silver Springs State Park leven onder andere zwijnen, herten, vossen, jakhalzen, lynxen en beren, maar deze dieren laten zich niet makkelijk zien. Alligators, schildpadden, eekhoorns en diverse vogelsoorten zijn er in overvloed en zie je hier van zeer dichtbij. De beste manier om wilde dieren te spotten is per kajak of kano de rivier af te varen. Recent heeft het park ook de ‘clear bottom tandem kajak’ die je kunt huren. Zo zie je continu wat er in het heldere water onder je plaatsvindt.

Lees ook dit prachtige artikel over de 10 alternatieve highlights in Florida!

Wilde apen

silver springsMet een beetje geluk zie je wilde apen in Silver Springs. Wilde apen in Florida? Ja! In de jaren dertig zijn zes resusapen uit Azië over gebracht om met een ‘jungle cruise’ extra toeristen aan te trekken. In 1948 zijn daar nog zes apen aan toegevoegd. Eerst was het de bedoeling dat zij op een eiland in de Silver River bleven, maar de apen bleken goede zwemmers. Al snel zwommen zij de rivier over en verspreidden zij zich in de omgeving. Op dit moment leven er ongeveer 200 apen in het park. Ook zijn ze in het midden en noorden van Florida gespot. In principe zijn het rustige dieren die in groepen leven en mensen schuwen, maar ze kunnen mensen aanvallen als zij zich bedreigd voelen. Toch was ik ze graag tegen gekomen.

Onderaan dit artikel prachtige foto’s van de verschillende dieren in het Silver Springs State Park!

Irma

Als je een State Park gaat bezoeken in Florida, is het handig vooraf deze website te checken. Hier vind je informatie over sluitingen, werkzaamheden en andere praktische zaken. Ook als er een heftige orkaan is geweest, zoals Irma in september 2017, vind je hier het laatste nieuws per park. Na een paar weken sluiting is Silver Springs State Park inmiddels weer open en staat het water hoger dan ooit. Ideale omstandigheden om met je kajak (met doorzichtige bodem) de rivier af te varen en de schoonheid van dit park te ervaren!

Bekijk onderstaande foto’s van Yvonne en ervaar zelf hoe mooi dit State Park is:


silver springsYvonne Vredendaal (1972) is zzp’er op HR-vlak, reist graag en vaak en dan het liefst naar Amerika. Toen zij 15 jaar was, won haar vader een reis naar Amerika en is de liefde voor het land geboren. Met haar familie maakte zij de jaren erna diverse grote rondreizen waarbij Yvonne zorgde voor de voorbereiding, route en verslaglegging. Inmiddels ontdekt zij ook met man en 3 dochters Amerika en staat de teller op 12 reizen en 25 bezochte staten. De bucketlist is nog lang, met Alaska bovenaan. Ze droomt altijd over de volgende reis en heeft maanden voorpret tijdens het plannen en organiseren hiervan. Binnenkort gaat zij voor de 6e keer naar Florida en hoopt zij weer nieuwe plekken te ontdekken en verhalen en foto’s met ons te delen.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven