Nu aan het lezen
WINNING! 5 superstreaks in Amerikaanse topsport
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

WINNING! 5 superstreaks in Amerikaanse topsport

Terwijl de reguliere competitie in de National Football League zijn einde nadert, zijn de Carolina Panthers bezig geschiedenis te schrijven. Met slechts twee wedstrijden te gaan liggen ze op koers voor een ongeslagen regulier seizoen (zestien winst, geen verlies). Waar zagen we dat eerder? USA365.nl vond vijf vergelijkbare, opmerkelijke winning streaks in de recente Amerikaanse sportgeschiedenis.

WINNING! 5 superstreaks in Amerikaanse topsport

1. 2014/2015 Carolina Panthers (NFL): 14 wedstrijden

Winning streaks: ongrijpbare Carolina Panthers
Winning streaks: ongrijpbare Carolina Panthers

Het is 10 december 2014 als Cam Newton, quarterback van de Carolina Panthers, betrokken raakt bij aan autocrash. Newton loopt schade op aan enkele ruggenwervels en tienduizenden fans vrezen voor de toekomst van hun favoriete spelverdeler. Newton, een gigant van zo’n twee meter en 110 kilo, schudt de crash echter als een matige verdediger van zich af. Hij verloor sindsdien slechts één playoffswedstrijd, en geen enkele in het reguliere seizoen.

Dat zag niemand aankomen. Kenners schatten Newton en de Panthers vóór dit seizoen niet bijzonder hoog in. Verschillende blessures en het verlies van personeel maakten de ploeg een hoge middenmotor. Dachten we. Newton maakte echter een enorme stap in zijn ontwikkeling; de Panthers’ verdediging bleek van een heel nieuw niveau en de ploeg had het geluk dat hoort bij zo’n indrukwekkende reeks winstpartijen (streak). Las Vegas ziet de Panthers inmiddels als één van de favorieten voor de Super Bowl in februari. Één dollar inzet op Carolina levert je (bij winst van de Lombardy Trophy) nog maar 4.25 dollar op.

2. 2015/2016 Golden State Warriors (NBA): 28 wedstrijden

Stephen Curry
Stephen Curry

Ook een zéér recent voorbeeld, en minstens zo knap als de reeks van de Panthers: De Golden State Warriors wonnen, verdeeld over vorig- en dit seizoen, 28 wedstrijden op rij. Dat is slechts vijf wedstrijden minder dan de legendarische Los Angeles Lakers van 1971-1972, die er 33 op rij noteerden.

De league is beter nu en de Warriors revolutioneren de sport met een ongekend tempo, prachtige defense en dodelijke efficiëntie vanaf de driepunterslijn. Stephen Curry en Klay Thompson, bijgenaamd de Splash Brothers, laten elke nacht een kunststukje zien op het hardhout. De winning streak is inmiddels verbroken door de Milwaukee Bucks, maar de Warriors gingen verder waar zij stopten. De balans dit seizoen staat nu op 28 winst, 1 verlies. Het all time record voor één seizoen? Liefst 72 winst en 10 verlies, door de Chicago Bulls (1995/96). Analysten lijken ervan overtuigd dat de Warriors dit jaar een reële kans hebben dat record te breken.

3. 2012/2013 Miami Heat (NBA): 27 wedstrijden

LeBron James
LeBron James

De Miami Heat van drie seizoen geleden zijn voor de oppervlakkige fan waarschijnlijk bekender dan de Warriors van dit jaar. Die ploeg werd namelijk geleid door niemand minder dan LeBron James, misschien wel de beste basketballer sinds Michael Jordan.

Het waren, achteraf, de beste maanden om een Heat-fan te zijn. LeBron leek nooit te willen vertrekken (hij speelt inmiddels in Cleveland) en het team kwam net van een eerste titel. De Heat waren de baas in het oosten van de NBA, met LeBron als King James stevig op de troon.

Voor het tijdschrift USA Sports sprak ik Dwyane Wade, guard van de Heat, een keer over de successen van zijn ploeg in die tijd. “We zijn gewoon one helluva team”, zei hij. “Maar we weten dat we nog veel beter kunnen.”

Zijn woorden en de streak van 27 wedstrijden bleken een voorbode op wat er in de playoffs zou gebeuren: titelprolongatie, met in de finale een legendarische match up over zeven wedstrijden tegen San Antonio Spurs.

4. 2014-2015 Minnesota Wild (NHL): 14 uitwedstrijden

Minnesota Wild
Minnesota Wild

Om dit geen volledige NBA/NFL-column te maken, pakken we een zijspoor naar de rare snuiters van de National Hockey League (NHL). De ijshockeyers houden ook winstreeksen bij in eigen en vreemde stadions en niemand leek afgelopen jaren blijer met het mijden van het eigen stadion dan de Minnesota Wild.

De Wild wonnen veertien uitwedstrijden op rij in een knotsgekke sport waar een thuispubliek een wedstrijd kan maken of breken. Ook opvallend: De Wild waren (in tegenstelling tot de andere teams in dit lijstje) geen bijzonder goede ploeg. Ze behaalden slechts de tweede ronde van de playoffs, en verloren daarin voor het derde opeenvolgende jaar van de Chicago Blackhawks.

5. 2007 New England Patriots (NFL): 17 wedstrijden

Tom Brady
Tom Brady

Eén wedstrijd was er nog nodig. Nog één play was er nodig voor de 2007 New England Patriots om het ondenkbare te doen: een ongeslagen seizoen in de National Football League.

De Pats stoomden richtig de Super Bowl en troffen daarin de New York Giants van Eli Manning. New England lag op koers de wedstrijd te winnen maar een ongelooflijke vangbal (the Helmet Catch) hield de Giants in leven. New York won de wedstrijd, waardoor een perfect season – tot nu toe – niet bestaat in de NFL. Tom Brady, quarterback van de Pats, zette allerlei records. Geholpen door ster receiver Randy Moss zette hij een ploeg neer met ongekend veel aanvallend vernuft. Brady won sindsdien nog een Super Bowl, had er toen al drie, dus de pijn zal wel enigszins zijn geslonken. Voor hem wél.

De Panthers willen dit jaar doen, wat de Patriots bijna tien jaar geleden niet lukte. Tot een ploeg het daadwerkelijk laat zien (een heel jaar niet verliezen) blijven winning streaks de belichaming van de precieze reden waarom sport überhaupt zo intrigerend is. Soms lijken de mooiste momenten voor eeuwig te duren, maar juist als je het niet verwacht gebeuren de meest ondenkbare dingen.

Volg de verrichtingen van de Panthers via www.nfl.com en bekijk om de zoveel dagen de highlights van de Warriors op www.nba.com. Twee historisch goede teams vertonen wekelijks hun kunsten, in een tijd waarin het allemaal op high definition te volgen is. Voor Nederlandse verslaglegging over de NBA: www.dailyhoops.nl


ProfielfotoTielTiel van den Heuvel is een freelance sportjournalist voor USA Sports Magazine, Gridiron.nl en sinds kort voor zijn eigen website: PickSix.nl. Had als enorme fan de entree van een journalist tijdens verschillende grote sportevenementen en schrijft daar af en toe over voor USA365.

@tielvdheuvel

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven