New England: unieke regio in noordoosten van VS
New England is een unieke regio in het noordoosten van Amerika. Het gebied omvat de staten Massachusetts, Maine, New Hampshire, Vermont, Connecticut en Rhode Island. Gastschrijfster Hennie Snoeren maakte er ooit een ‘minirondreis’ van zeventien dagen en neemt ons mee naar de glooiende heuvels, bossen en stoere kusten. ‘Dit staat in mijn geheugen gegrift als één van de leukste reizen naar de Verenigde Staten.’
New England: unieke regio in noordoosten van Amerika
Dit is een verslagje van de reis die ik vijf jaar geleden in juni maakte. We hadden zeventien dagen en wilden niet te veel kilometers maken. Dit resulteerde in een minirondreis waarbij we in korte tijd toch heel veel zagen. Nog steeds staat dit in mijn geheugen gegrift als één van de leukste reizen naar de Verenigde Staten.
Engelse kolonisten
De regio New England bestaat uit de staten Massachusetts, Maine, New Hampshire, Vermont, Connecticut en Rhode Island. Deze liefelijke staten ademen de oude historische tijd uit die dit gebied zo typisch en charmant maakt. Het gebied is vernoemd naar de Engelse kolonisten die het bevolkten. Daarnaast zaten er vele groepen gelovigen van verschillende stromingen uit verschillende landen, zoals het puritanisme. Een Engelse protestantse stroming die ontstond als reactie op de – volgens de aanhangers – te Roomse Anglicaanse Kerk.
Onder meer verjaagd uit hun eigen land vonden zij de ruimte en de rust om daar hun geloof voort te zetten.
Indian Summer
In New England is alles gemakkelijk te bereizen met de auto, want de onderlinge afstanden zijn niet zo groot en laten zich niet vergelijken zoals een gebied in het westen van Amerika. Dat kan dus een voordeel zijn. Verder is New England bekend om zijn Indian Summer. In het najaar (september/november) verkleuren de bladeren aan de bomen sterk en dat brengt een prachtig ogenspel teweeg. De toeristenmolen komt dan goed op gang, want de omzet is goed voor een kleine miljard dollar.
Tips voor Boston
Boston in de staat Massachusetts wordt nog steeds gezien als de belangrijkste stad in de regio en de officieuze hoofdstad van New England. Opvallend is dat deze stad erg Europees georiënteerd is. Dat zie je terug in de vele Europese auto’s , bouwstijl, culturen en ja, ze weten waar Nederland ligt. Verken de stad via de handige Oldtrolly City Tour. Een hop on/hop off-bus met vaak leuke fanatieke chauffeurs die alles weten van de stad. Of loop de Freedom Trail, dit is een historische wandelroute door de straten van de oude stad van Boston. Bezoek café Cheers, die als voorbeeld stond voor de bekende gelijknamige sitcom uit de jaren tachtig. Je zult er niet veel herkennen uit de serie, maar ze hebben er lekkere Lemonade.
Ga flaneren en shoppen in Faneuil Hall Marketplace en Quincy Market en wandel door de mooie haven!
Walvissen spotten in Gloucester en heksenvervolgingen in Salem
De kuststaten van New England lenen zich prima om walvissen te gaan spotten. Wij deden dit in het plaatsje Gloucester. Als je via het noorden Boston verlaat richting Gloucester, kun je stoppen in het kleine stadje Salem, bekend om zijn heksenvervolgingen beginnend in 1692. Het gehele stadje staat in het teken van deze gebeurtenissen en grijpt deze nog steeds aan om toeristen te lokken. Dit lukt aardig met musea, rondleidingen, ghost hunts en veel ‘duistere’ winkeltjes. Leuk om even een stop te maken.
Gloucester in Cape Anne is een stadje aan de kust waar je walvissen kunt spotten. Natuurlijk kun je dit op meerdere plekken, maar wij kwamen hier uit. We verbleven in een typische ‘INN’, namelijk The Blue Shutters Beachside Inn. Dit is dus zo’n voorbeeld van de historische tijd; een heel oud huis aan het strand met kleine maar knusse kamers en met een zeer markante uitbater wiens verhalen vertellende talent niet tot stilstond. Via hem kun je korting krijgen bij 7 seas whale watch even verderop; www.blueshuttersbeachside.com.
Verder richting Maine
De reis gaat verder noordelijk via Kennebunk , Maine naar Portland, Maine. Kennebunk is een leuk stadje met vele kleine, lokale winkeltjes en staat bekend om zijn kunstgalerieën. Leuk om een stop te maken. Portland is de grootste stad van Maine en ligt direct aan de Atlantische oceaan. Het heeft een leuk, levendig centrum en een mooie haven. Je kunt er geweldige visrestaurants vinden met natuurlijk de befaamde lobster op het menu.
Lees over ons bezoek aan Acadia National Park in Maine!
Na het verlaten van de stad Portland gaat de reis verder in noordwestelijke richting naar de stad North Conway in New Hampshire, waarbij het landschap overgaat van kust en zee naar bossen en heuvels. Wij verbleven in het North Conway Grand Hotel wat naast een grote outlet mall ligt. Voor de shoppers onder ons zeer interessant aangezien de staat New Hampshire geen sales tax kent. Verken verder de mooie Kancamagus Highway in The White Mountains National Forest, het leuke stadje Meredith, gelegen aan Meredith Bay/Lake Winnipesaukee. Deze plek leent zich bij uitstek voor watersport en in de maand juni is er een gezellige jaarmarkt.
Cape Cod en religieuze sekte
De reis gaat verder in zuidelijke richting richting Cape Cod (Massachusetts) waar we stoppen in het plaatsje Canterbury. Daar bezoeken wij Shaker Village in Canterbury. Al eerder benoemd waren verschillende religies sterk vertegenwoordigd in New England. De Shakers waren een religieuze utopistische sekte die in Engeland zijn oorsprong vond en refereert naar de schuddende bewegingen die zij maakten tijdens hun gebeden. Gemeenschappelijke eigendom, celibaat en eenvoud van leven waren hun handelsmerken. Dit is één van de openluchtmusea van de shakerdorpen (www.shakers.org).
Via een overnachting in de stad Manchester zijn we doorgereden naar Cape Cod. Dit was dan ook het langste stuk wat we moesten rijden. Cape Cod is een (schier)eiland aan de kust van de staat Massachusetts. Het gebied zit vol met leuke dorpjes en mooie kustlijnen. Het is er eigenlijk altijd druk met toeristen, maar kent in de zomer het hoogtepunt. Zie ook: www.massvacation.com.
Conclusie?
New England wordt wel eens tot een minder populair gebied bestempeld in Amerika, maar wat mij betreft geheel onterecht. Het laat zich totaal niet vergelijken met de bekende gebieden en dat maakt het juist zo leuk. Geen mega-afstanden, veel geschiedenis, liefelijk en een mooie natuur!
Hennie Snoeren (1967) is gespecialiseerd verpleegkundige, trainer en coach binnen een ggz-instelling. “Als kind vond ik alles uit Amerika al geweldig, vooral de sprookjessfeer van Disney. Ik ben nu 14 keer in de VS geweest, in alle windstreken. Orlando en de pretparken zijn inmiddels ook mijn specialisme! Florida is misschien niet de mooiste staat, maar wel gegarandeerd fun. Als het even kan staat hier ieder jaar de koffer open met bestemming USA. Meedoen met de massa, of juist plekjes die niet zo bekend zijn, op avontuur!”