Nu aan het lezen
New Jersey: jouw toeristengids in vogelvlucht!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

New Jersey: jouw toeristengids in vogelvlucht!

New Jersey is niet de meeste aansprekende staat van Amerika. In de schaduw van het nabijgelegen New York zal het de toeristenslag nooit winnen, maar er valt genoeg te beleven. Wij zetten de highlights op een rijtje. Binnenkort naar de Garden State? Dit is jouw toeristengids in vogelvlucht!

New Jersey: jouw toeristengids in vogelvlucht!

Atlantic City 

Bruce Springsteen, afkomstig uit New Jersey, had ooit een hit met ‘Atlantic City‘. Deze kuststad mag natuurlijk niet ontbreken op jouw bucketlist! Atlantic City is het Las Vegas van de oostkust: gokken kun je hier volop. Pokeren voor grote sommen geld, even op de fruitmachine of is Black Jack meer jouw ding? Naast de populaire stranden is de Atlantic City Boardwalk voor veel toeristen de place to be; het is tevens het decor van de tv-serie Boardwalk Empire. Je vindt hier restauranten, casino’s (Tropicana, Caesars), attractieparken (Aquarium) en Absecon Lighthouse; de hoogste vuurtoren van New Jersey. Genieten van een concert kan ook! Er treden regelmatig artiesten van naam op. Madonna in de grote Boardwalk Hall, Bob Dylan in het Borgata Hotel of een vet strandfeest; Atlantic City noemt zich met recht ‘The Entertainment Capital of the Jersey Shore’.

Atlantic City 1Atlantic City 2AC 3

Cape May 

Grappig: deze oude strandbestemming in het zuiden is vernoemd naar de Nederlandse kapitein Cornelius Jacobsen Mey, die het gebied begin zeventiende eeuw ontdekte en omdoopte tot ‘Nieuw-Nederland.’ Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren hier diverse marinebasissen gevestigd ter ondersteuning en beveiliging van het Amerikaanse vrachtverkeer. Genoeg geschiedenis! Wat kun je hier doen? Voor een spetterend uitgaansleven moet je elders aan de Jersey Shore zijn, maar zeker voor natuurliefhebbers is dit deel van New Jersey de moeite waard. Boek een tour waarbij je walvissen en dolfijnen kunt spotten, neem plaats in een Trolly en verken de stad of geniet van het Cape May Jazz Festival. Deze link is handig: 14 things to do in Cape May.

Grounds for SculptureGrounds for Sculpture

Kunstliefhebber of niet: hier moet je heen! In dit grote park in Hamilton Township, Mercer County – in de omgeving van hoofdstad Trenton – vind je prachtige sculpturen van Amerikaanse en andere internationale beeldhouwers. Grounds for Sculpture telt meer dan 250 kunstwerken, en sommigen zijn erg ludiek, zoals de foto rechts bewijst. Dat moet je toch een keer van dichtbij hebben gezien? Hier een video om je alvast te oriënteren voor dit gedenkwaardige bezoek.

Battleship New Jersey 

Ook een must tijdens je trip: Battleship New Jersey. Deze oude oorlogsvloot (de BB62), actief tijdens WO II, Korea en Vietnam, is sinds oktober 2001 een museum gelegen in de Delaware River aan de Camden Waterfront. Over een soortgelijk museum rondom de USS Alabama in het plaatsje Mobile schreven wij eerder dit artikel.

New Jersey: jouw toeristengids in vogelvlucht!Paterson Great Falls

De Niagara Falls zijn buitencategorie en bijna nergens mee te vergelijken, maar ook in New Jersey kun je genieten van watervallen. Daarvoor moet je naar de plaats Paterson waar zich de Great Falls (Passaic River) bevinden. In Haines Overlook Park (zuiden) en Mary Ellen Kramer Park (noorden) kun je genieten van diverse uitzichtpunten. Met de auto snel even een blik werpen vanaf de brug? Houd dan McBride Avenue aan.

Great Falls

Princeton Battlefield State Park

Battlefield NJEen must visit voor historici! Dit staatspark is een voormalig slagveld en eerbetoon aan de Battle of Princeton van 3 januari 1777, toen generaal en latere president George Washington er met zijn troepen Engelse strijdkrachten een nederlaag toebracht ten tijde van de Amerikaanse Revolutie. Je kunt er een trail lopen en in het Thomas Clark House Museum vind je wapens en andere overblijfselen uit die periode. Princeton Battlefield State Park werd in 1961 aangemerkt als National Historic Landmark.

Adventure Aquarium

Bij de Camden Waterfront, met Philadelphia (Pennsylvania) glorend aan de westelijke overzijde van de Delaware River, ligt het Adventure Aquarium. Tropische vissen, gevaarlijke haaien, waggelende pinguïns op Penguin Island; met meer dan 8.000 verschillende diersoorten kun je je hier opperbest vermaken. Battleship New Jersey (zie hierboven) ligt op een paar honderd meter, dus die kun je op dezelfde dag meepakken!

1New Jersey: toeristengids in vogelvlucht!3

Liberty Science Center

Te vinden in Liberty State Park, adres: 222 Jersey City Boulevard. Dit interactieve wetenschapsmuseum zal je versteld doen staan. Beschikt over het grootste IMAX Dome-theater ter wereld waar je voorstellingen over wetenschap op je kunt laten inwerken. Liberty Science Center is op maandagen gesloten!

High Point State Park

Gelegen in Sussex County in het noorden van New Jersey en letterlijk het hoogtepunt van de staat! Geniet op een hoogte van 550 meter van schitterende vergezichten. Ook de staten New York en Pennsylvania kun je vanaf hier zien. Op de top vind je High Point Monument, een obelisk van 67 meter; een eerbetoon aan oorlogsveteranen.

Hoboken Historical Museum

Frank SinatraTot slot: de geschiedenis van New Jersey, of beter gezegd die van Hoboken, een meer dan interessante stad in historisch opzicht. Het vormde voor vele Nederlandse en andere west-Europese immigranten het eindstation na een lange bootreis met de Holland Amerika Lijn richting het beloofde land. In het Hoboken Historical Museum, dat in 2001 verhuisde naar 1301 Hudson Street, veel informatie over de Demografische smeltkroes. Ook vind je er leuke weetjes, bijvoorbeeld over Amerika’s eerste bierbrouwerij en draadloze telefoon. In Hoboken liggen ook de roots van Frank Sinatra. Op 12 december 2015 zou hij honderd jaar zijn geworden, en daarom is er tot 3 juli 2016 een speciale tentoonstelling over zijn leven. Dat Sinatra nou net grote bekendheid verwierf met een hit over de stad in die andere staat; dat is dan wel ironisch.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven