Nu aan het lezen
New Orleans – Miami: vijf tips voor onderweg
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

New Orleans – Miami: vijf tips voor onderweg

Bij mijn vijfde Amerika-bezoek vierde ik oudjaar in New Orleans, om vervolgens op nieuwjaarsdag te beginnen aan een vierdaagse tocht van zo’n 1400 kilometer naar Miami. Er was weinig tijd om heel veel uit te wijken naar het noorden, dus beperkte ik me zoveel mogelijk tot rijden langs de zuidkust. Het is niet het meest bekende gedeelte van Amerika, maar daarom niet minder mooi. Er zijn langs de Golf van Mexico genoeg fraaie plekken te vinden. Ga je binnenkort die kant op? USA365.nl geeft je wat vrijblijvende tips.

1. Fraaie kustroute

Verkies de US Route 90 boven de Interstate 10 en rijd vanuit New Orleans langs de uitgestrekte moerasvelden, met links Lake Pontchartrain en rechts Lake Catherine en Lake Borgne. Je ziet hier huizen op speciale steigers staan tegen het overstromingsgevaar en rijdt over oude bruggen. Later loopt de weg pal langs de stranden in het zuiden van Mississippi, met leuke, relatief onbekende plaatsjes onderweg, zoals Bay St Louis en het wat grotere Gulfport. Er zijn genoeg plekken waar je de auto even kunt parkeren en het strand op kunt. Echter, ik was hier in de winter en na de Amerikaanse vakantieperiode, dus het zal er in het voorjaar en de zomer vast drukker zijn.

Een verhoogd huis in Louisiana, langs de route 90 De zuidkust van MississippiNew Orleans - Miami: rijden over US Route 90 in Mississippi, vlak langs de kust

Ook de kustroute tussen Pensacola en Panama City is fraai. Zet de navigatie bij Pensacola op Gulf Breeze en steek de Pensacola Bay over. Neem bij Gulf Breeze de State Road 399, deze begint even voor Pensacola Beach. Geniet een kilometer of 20 van de witte stranden en zandheuvels en sla weer linksaf naar de State Road 30 (US Route 98). Je kunt hier ook niet verder rechtdoor. Langs deze kustroute zijn er zat motels, hotels en fraaie resorts te vinden. Ik overnachtte na die eerste rijdag in het plaatsje Navarre.

2. Battleship Memorial Park 

De USS Alabama in het Battleship Memorial Park, in MobileEen leuke tijdsbesteding, zeker als je affiniteit hebt met de Tweede Wereldoorlog, de Amerikaanse militaire geschiedenis en de voertuigen uit die tijd. Het Battleship Memorial Park vind je in het havenstadje Mobile in het zuiden van de staat Alabama. Het museum viert dit jaar zijn 50-jarige jubileum. Je kunt voor 2 dollar parkeren en voor 15 dollar per persoon (vanaf 12 jaar) een kijkje nemen op en in de indrukwekkende USS Alabama, een oude oorlogsvloot. Ook is er (hiervoor hoef je niet extra te betalen) een onderzeeboot te bezichtigen, een hangar met allerlei vliegtuigen en voor de ingang staan er tanks op het gras. Je kunt hier met gemak uren rondkijken. Het Battleship Memorial Park is 364 dagen per jaar geopend (alleen met kerst niet) en te bezoeken van 08:00 tot 17:00 uur (oktober-maart) en van april-september tot 18:00 uur. De giftshop gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Eerder schreven wij al dit artikel over de USS Alabama.

3. Apalachicola National Forest

Je kunt route 65 nemen in het begin, of doorrijden tot St. Teresa.Wil je even weg van de kustroute? Houd dan na Panama City de US Route 98 (State Road 30) aan richting Port St. Joe en rijd door tot zo’n 10 kilometer voorbij Apalachicola. Neem dan de route 65 (linksaf) richting het noorden. Ze noemen deze weg ook wel de Big Bend Scenic Byway Forest Trail. Het is een prachtige lange weg door het Apalachicola National Forest, dat zich uitstrekt van de Golf van Mexico tot aan het zuiden van Tallahassee, de hoofdstad van Florida. Het bos beslaat zo’n 2300 vierkante kilometer en leent zich uitstekend voor kajakken, hiken, paardrijden, jagen en andere buitenactiviteiten. Alligators, herten, vogels en andere diersoorten komen hier voor. Tijdens mijn trip stond er ineens een wilde hond op de weg, dus blijf op je hoede. Na deze trail van ruim 100 kilometer kun je aansluiting vinden met Route 20 of je rijdt nog even door tot de Interstate 10. Van daaruit kun je je weg vervolgen richting het oosten en Tallahassee. Er zijn meerdere autoroutes mogelijk in dit natuurreservaat. Voor meer informatie bezoek deze website.

4. Venice Beach 

Nee, we hebben het hier niet over het wereldberoemde Venice Beach in Californië, maar over het stadje Venice aan de westkust van Florida. Een mondaine stad, veelal bewoond door vermogende gepensioneerden, die in 2001 even wereldnieuws was toen bleek dat de vermeende kapers van de 9/11-toestellen hier hun vliegbrevet hadden gehaald. Net als in Miami en andere plekken aan de oostkust heb je ook hier vele fraaie strandjes, alleen wat kleinschaliger en minder toeristisch. Op het strand tref je met een beetje geluk nog een haaientand aan of een levend zeepaardje (zie foto), zoals mij overkwam in januari 2015 in Venice. Of geniet van een prachtige zonsondergang, zoals ik een stukje verderop deed op het strand van Naples.

Het strand in Venice, aan de westkust van FloridaZonsondergang gezien vanaf het strand in NaplesEen nog levend zeepaardje in Venice. We hielpen hem terug de zee in.

5. Tamiami Trail door de Everglades

Rijd in Florida langs de westkust zuidwaarts tot aan het plaatsje Naples en volg US Route 41 (State Road 90). Deze weg, beter bekend als de Tamiami Trail, loodst je dwars door Everglades National Park naar Miami. Heb je minder tijd, kies dan voor de Interstate 93 (State Road 93), ook wel Everglades Parkway en Alligator Alley genaamd. Onderweg kun je (gratis) tussenstops maken op speciale plekken waar je alligators en andere wilde dieren kunt spotten. Voor boottochten en speciale hikes dien je wel te betalen.

Rijden over de Tamiami Trail. Wees alert op overstekend wild.Alligators in Everglades National ParkEen alligator in de Everglades

Tip: wil je in de Everglades overnachten, reserveer dan van tevoren. Het gebied is groot en in veel delen zijn er geen overnachtingsplekken te vinden. In januari 2015 reed ik, zonder reservering, ‘s avonds het park in en dat was geen goed idee. Je ziet geen hand voor ogen en de kans dat je wat vindt, is klein. Tip: boek een kamer in Naples (houd hier rekening met wat hogere hotelprijzen) en rijd de volgende ochtend op je gemak richting de Everglades. Geniet van de prachtige flora en fauna en zet daarna koers naar eindbestemming Miami, waar de vele stranden en uitgaansgelegenheden op je wachten. Veel plezier!

Meer lezen over handige reistips op USA365.nl?

[button link=”https://usa365.nl/adriaan-van-toor-autoroute/”] Adriaan van Toor verklapt zijn mooiste autoroute in Amerika[/button] [button link=”https://usa365.nl/stedentrip-new-york-city/”] Stedentrip New York City: alle highlights[/button] [button link=”https://usa365.nl/muziekreis-amerika/”] Muziekreis Amerika: van Memphis naar New Orleans[/button] [button link=”https://usa365.nl/san-francisco/”] San Francisco: de 5 parels die je niet mag missen[/button]
Bekijk reacties (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven