Nu aan het lezen
South Dakota: meer dan alleen Mount Rushmore
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

South Dakota: meer dan alleen Mount Rushmore

South Dakota, de veertigste staat van Amerika, is niet vaak de eerste keuze van toeristen. Ook niet van onze gastschrijver Gonneke Karel. Eigenlijk gek, want er is zoveel te zien, vooral in de Black Hills met Mount Rushmore en Rapid City, de één na grootste plaats van South Dakota, beter bekend als de stad van de presidenten. De hoofdstraat van deze stad heeft op elke hoek een bronzen beeld van één van de Amerikaanse presidenten.

South Dakota: de staat van Mount Rushmore

South Dakota: staat van de Black Hills en Mount Rushmore
Mount Rushmore

Als je onderweg gaat van Rapid City naar Mount Rushmore dan vind je niet veel verderop het Custer State Park. Custer is één van de grootste State Parks van Amerika en ligt op zo’n half uur rijden van Rapid City. Custer State Park is vernoemd naar luitenant Custer, die in 1874 de expeditie leidde naar dit gebied, omdat er goud was gevonden in de Black Hills. In 1897 werd het land opgekocht door de staat en in 1919 kreeg de grond haar naam.

Het gebied is bekend om zijn wild life, zoals de bizons, berggeiten en wilde ezels. Elke laatste vrijdag van september vindt hier jaarlijks het Custer State Park Buffalo Roundup plaats, een evenement om de bizons weer terug naar de ranches te drijven. Een deel van de bizons wordt dan verkocht om zo de aantallen in bedwang te houden. Daarnaast worden ze dan ingeënt en gecontroleerd of ze allemaal nog gezond zijn.

Lees hier ook over Little Bighorn Battlefield van gastschrijver Rosemary Gelens!

Buiten alle natuur lijkt het of dit gebied is stil blijven staan in de negentiende eeuw. Veel westerndorpjes, zoals Deadwood wat naar het noordwesten ligt vanuit Rapid City. Of het 1880 town en Hill City vlakbij Custer. Vanuit Hill City kun je met een oude stoomtrein door de Black Hills toeren met haar prachtige uitzichten op de bergen.

Black Hills South Dakota Sunset (1 of 1)
Toeren door de Black Hills.

Crazy Horse

Maar voordat het gebied werd overgenomen door goudzoekers en cowboy’s woonden in dit gebied de Lakota-indianen. Crazy Horse was hun leider en om hem te eren wordt er ook voor hem een monument gebouwd. Deze is al jaren in aanbouw en gaat waarschijnlijk ook nog heel wat jaren duren. Het project moet namelijk betaald worden uit particuliere giften en de toegangsgelden tot het monument. In tegenstelling tot Mount Rushmore wordt dit monument niet gesubsidieerd door de overheid. Wil je nog meer zien, ga dan richting het zuidoosten van Rapid City. Hier vind je het Badlands National Park, een woestijnachtig gebied waar bergen zijn ontstaan door erosie. Door deze erosie hebben de bergen allerlei kleuren gekregen zoals geel, oranje en roze.

Badlands
Badlands National Park

Mocht je echt gaan trekken, dan kun je nog meer naar het oosten gaan. Onderweg kom je niet heel veel tegen. Het is vooral veel graan- en maïsvelden wat je ziet. In het plaatsje Mitchell staat het Corn Palace waar ze elk jaar nieuwe schilderijen maken van maïskolven. De geur van gebrande maïskolven; je hoeft in dit plaatsje alleen je neus achterna te gaan om deze plek te vinden. Uiteindelijk kom je uit in Sioux Falls, de grootste plaats van South Dakota. Heel origineel is de naam van de stad niet. Het is vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, the Sioux en naar de watervallen in het hartje van de stad.


GonnekeGonneke Karel (1980) reist veel en graag en houdt vooral van Amerika. Minstens één keer per jaar wordt de koffer van zolder gehaald voor The States. Hierbij neemt ze altijd haar man Emiel mee, maar geregeld sluiten ook familie of vrienden aan. The ultimate goal: alle staten zien en bekijken wat toeristen normaal niet zien. Uitdagingen opzoeken, minder bekende of juist gekke of hele bijzondere plekken met de trein, camper, watervliegtuig, boot of op de motor. Niets is te gek! Over deze plekken schrijft ze hier op USA365.nl.

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven