Nu aan het lezen
Texas Hill Country: vijf bezienswaardigheden!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Texas Hill Country: vijf bezienswaardigheden!

Texas kan zich steeds meer onder de aandacht vinden van Nederlanders die de Verenigde Staten bezoeken. Gezien de grootte van deze staat kiest men vaak voor de bekende plekken: Houston, Dallas, San Antonio en Austin. Toch biedt juist het onbekende van deze staat, met een oppervlakte dertig procent groter dan Frankrijk, de meest fantastische plekken. In dit artikel geeft gastschrijver Bert Noorbeek vijf bezienswaardigheden in Texas Hill Country, het gebied tussen Fredericksburg en Austin langs de Pedernales River.

Texas Hill Country: vijf bezienswaardigheden!

1. Luckenbach

Op een kwartiertje naar het zuidoosten rijden vanuit Fredericksburg, ligt het ministadje Luckenbach. Met een inwonersaantal van welgeteld drie personen, is Luckenbach een bekende plek voor countrymuziek en bezongen door Waylon Jennings en Willie Nelson in hun lied ‘Luckenbach, Texas.’

map-kaart-bert-noorbeek

Ooit – aan het begin van de twintigste eeuw – had het een inwoneraantal van 492, dat nooit meer is overschreden. In 1970 werd de verlaten stad opgekocht door drie partners, Hondo Crouch, een boer en folklorist uit Texas, Kathy Morgan, een veehoudster uit het naburige Blanco en acteur Guich Koock. Ze betaalde voor deze ghost town het bedrag van 30.000 dollar. Eén van de twee openbare gebouwen herbergt een (gesloten) postkantoor, een minisaloon en een winkel. In de saloon treden  dagelijks countrymuzikanten op. Het is zeker de moeite waard om even een bezoek te brengen en Lone Star-bier in de saloon te drinken. Onder de klanken van de unplugged country-artiesten is dit een heel aparte ervaring.

 

 

 

texas-hill-country-2
Postkantoor in Luckenbach.

2. Lyndon B. Johnson State Park & Historic Site

Op slecht elf mijl van af Luckenbach ligt, ten oosten aan de US-highway 290, het Lyndon B. Johnson State Park.  Vanaf de weg een landschap zoals je het meer in de heuvels vindt, maar een met historisch belang voor de Amerikanen. Het park vertelt het verhaal van de 36e president van de Verenigde Staten, te beginnen met zijn voorouders tot aan zijn laatste rustplaats, naast zijn voorouders.

texas-hill-country-4
Familiegraf Lyndon Baines Johnson.

Het overzicht geeft de bezoeker een pracht beeld van een van de meest verguisde president die Amerika kende, met name door de Vietnamoorlog die hij van John F. Kennedy erfde. Onder zijn bewind zijn de burgerrechten voor niet blanken in Amerika sterk verbeterd en hij was ook de eerste president die het milieu op de agenda zette. Op het park, de LBJ Ranch, bezoek je het Witte Huis van Texas, zijn school, de woning waar hij geboren was en er staat ook nog een oude versie van de Air Force One. Pedernales River doorkruist het park.

texas-hill-country-5
Texas White House op LBJ State Park.
texas-hill-country-6
Oude Air Force One in LBJ State Park.

3. Johnson City

Ruim twintig kilometer verder naar het oosten, op de junction van US-highway 290 met de US-highway 281, ligt Johnson City, een stad met 1500 inwoners. De voorouders van ex-president Lyndon B(aines) Johnson vestigden hier een standplaats voor hun veedrijversbedrijf in 1860, op land dat nu deel uitmaakt van Johnson City. Veel van wat zij neerzetten is nog te bezoeken, het huis (een blokhut) en de schuren, het koelhuis en de molen.

texas-hill-country-7
De blokhut op Johnson settlement.

Een chuckwagon en de typisch Texaanse longhorn maken dat hier een westernsfeer hangt. Naast deze settlement staat in deze stad staat ook het huis waar de ex-president woonde van zijn vijfde tot zestiende jaar, en daar is men in Johson City heel trots op. Het huis is onder leiding van een parkranger te bezichtigen.

texas-hill-country-8
Het voormalig huis van Lyndon Baines Johnson in Johnson City.

4. Pedernales Falls State Park

Pedernales Falls State Park ligt op ongeveer negen mijl ten oosten van Johnson City in één van de mooiste gebieden van Texas Hills. Het park grenst voor een groot deel aan zeer mooie stukken van de Pedernales River.  Zoals de naam al doet vermoeden, is er in het park een waterval in de Pedernales River. Zoals echter vaker in Texas kan de waterval nagenoeg droog staan dat vormt een mooie rotsformatie. Binnen enkele minuten kan het droge beeld compleet veranderen in een kolkende modderstroom dat al menigeen heeft meegesleurd. Wees voorzichtig! In het park zijn prachtige wandelingen te maken en vooral vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken. Op enkele plekken vind je fraaie schuilhutten waar de meest kleurrijke vogels te bewonderen zijn.

texas-hill-country-9
Pedernales Falls.
texas-hill-country-10
Herfstkleuren in Pedernales Falls State Park.
texas-hill-country-11
Dit is de Rode Kardinaal-vogel.

5. De Salt Lick Bar-B-Que in Driftwood

Een restaurant als attractie en dat is het. Deze gigantische BBQ-zaak waar op een gemiddelde zaterdag duizenden klanten komen. Het restaurant is sfeervol verlicht, maar doet erg denken aan een biertent tijdens de oktoberfeesten. Het vlees is echter zo heerlijk klaargemaakt op de gigantische barbecue, iets wat het een feest maakt er heen te gaan. Soms met lange wachtrijen, maar dan toch entertainend met wat live muziek. We zitten nu immers vlak bij Austin.

Processed with VSCO with hb1 preset
Salt Lick BBQ.

bert-noorbeekBert Noorbeek (1954) uit Alphen aan den Rijn ging in 1995 voor het eerst op vakantie naar Amerika. Hij keerde diverse keren terug en heeft onder meer met zijn vrouw Trudie genoten van een rondreis per camper. ‘We genieten dan van de ruimte, natuur en vriendelijkheid van de Amerikanen. We overnachten het liefst in State Parks. Minder luxe, maar vaak veel meer in de natuur.’ Inmiddels heeft Bert, liefhebber van countrymuziek, meer dan 35 staten bezocht en in 2016 gaat hij voor het eerst naar de staten Oregon en Washington. Hij is opgeleid als IT-professional en heeft als nevenactiviteiten; projectcoördinator, fotograaf en tekstschrijver. Die laatste zaken komen goed van pas bij zijn bijdrages voor USA365.nl!

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven