Nu aan het lezen
Kamperen in Amerika: een geweldig avontuur!

Bezoek ook: Hey!USA | NWYRK | of volg USA365 op Facebook, X of Threads

Nacht Dag
USA365 brengt nieuws en bijzondere verhalen uit Amerika die je niet terugvindt bij andere Nederlandse en Vlaamse media.

Kamperen in Amerika: een geweldig avontuur!

kamperen in Amerika

Kamperen in Amerika: een avontuur wat fotograaf Marcel Wagenaar en zijn vrouw Heleen graag eens wilden meemaken! Ondanks hun ruime ervaring met het reizen in Amerika ontbrak een kampeerreis door the States nog op hun lijstje. Na zes eerdere reizen was het dan eind mei zover, in dit reisverslag van Heleen lees je hoe zij het avontuur beleefden. Met natuurlijk weer veel gave foto’s van Marcel! 

Kamperen in Amerika: een geweldig avontuur!

De voorbereiding

Na zes keer samen in Amerika te hebben gereisd, gingen we een nieuw avontuur aan. Na verschillende kampeerwinkels te hebben bezocht, besloten we geen trekkerstent te kopen maar te gaan voor een driepersoonskoepeltent. Aangezien we weinig kampeerervaring hadden, moesten we de tent een keer testen in Zeeland. Die nacht werd gelijk de waterdichtheid op proef gesteld. De uitdaging was de tent daarna weer in de tas te krijgen.

Na het uitstippelen van de route gingen we ons oriënteren op de weersomstandigheden. De route ging van warme naar koude gebieden om eventuele sneeuwval voor te zijn. Op plekken waar de campings te hoog lagen of mogelijk beren op bezoek kwamen, besloten we een motel te boeken. Wat kan je meenemen in je koffer en hoe pak je dat zo voordelig mogelijk in? Per persoon naar Amerika is 23 kilo en 12 kilo handbagage toegestaan. We besloten één koffer met alleen kampeerspullen in te pakken.

kamperen in Amerika
KOA, Mariposa, Yosemite West.

Wat ging er mee in die koffer?

  • Tent
  • Twee luchtbedden
  • Voetpomp
  • Kleine kampeerlamp
  • Kampeerpannensetje
  • Bestek en borden/kopjes voor twee personen
  • Dun dekbedovertrek met kussenslopen
  • Onderzeil

Het totaalgewicht hiervan was 22 kilogram dus we hielden een grote koffer en twee keer handbagage over. Onze creativiteit werd dus op de proef gesteld!

Het begin van de kampeerreis

Na wat gepuzzel gingen we na een overnachting nabij Schiphol op 26 mei met KLM richting LAX, het vliegveld van Los Angeles. Daar kregen we bij Hertz onze hybride Hyundai. Na vier uur filerijden leverde dit problemen op omdat de accu niet goed oplaadde. Na een overnachting in Yucca Valley bezochten we een Walmart om onze kampeerbenodigdheden aan te vullen. Het voordeel van de stoeltjes is dat we heerlijk in het Joshua Tree National Park de zonsondergang konden bekijken.

kamperen in Amerika
Na een warme dag de laatste zonnestralen.
Kamperen in Amerika
Eerste nacht kamperen, KOA Flagstaff.

In Flagstaff, Arizona, bezochten we onze eerste KOA (kampeerplaats). Goede ontvangst en alles was netjes schoon. De KOA’s liggen vlakbij de snelweg en zijn daarom makkelijk te bereiken. Helaas liggen ze ook vaak dichtbij een spoorweg waarbij de trein bij elke spoorovergang op de hoorn blaast gedurende de nacht. Het opzetten van de tent kostte ons de eerste keer een half uur en met 30 graden heb je dan gelijk een kleine sauna. Daarna volgt nog het opblazen van de luchtbedden en de trolleys plaatsen in de binnentent. Per drie dagen vulden we onze trolleys om zo min mogelijk in de tent te hebben.

Kamperen in Amerika: van BBQ tot gettoblaster 

kamperen in Amerika
Voor het eerst koken in de buitenlucht: worstjes met Mexicaanse bonen.

Het maken van een goed vuur is het volgende probleem. Elke camping heeft zijn eigen policy met betrekking tot open vuur. Bij sommige mag je wel BBQ-en maar dan alleen op briketten. We besloten makkelijk te beginnen met wat comfortfood: saucage and beans. Al snel merk je dat kampeerders om je heen erg nieuwsgierig zijn waar je vandaan komt en waarom je in godsnaam gaat kamperen in Amerika.

De Amerikanen zelf laten alles op de tafels staan: van gettoblaster tot koelbox. Het vertrouwen in elkaar is wat dat betreft groot. Na onze eerste nacht werden we door onze buren uitgenodigd om te komen logeren in Mexico. De luchtbedden liggen comfortabel en het enig nadeel van kamperen is naar het toilet gaan met een zaklamp. Soms word je wakker van geluiden bij je tent en vraag je jezelf af: welk dier is dit? Overigens hangt er in iedere wc toiletpapier.

Onze volgende stop was een kleine camping gelegen op de North Rim van de Grand Canyon. Erg basic, maar deze kostte ook maar 18 dollar. Na een warme douche maakten we een goed kampvuur en besloten met wat extra laagjes aan onder de slaapzakken te kruipen. Na twee uur werden we beiden klappertandend wakker. De temperatuur was enorm gezakt en we kregen het niet warm. Toen ik die nacht de tent uitstapte, keek ik in tien reflecterende ogen. Een kudde herten stond hier op deze vlakte de nacht door te brengen!

kamperen in Amerika
Grand Canyon North Rim, Kaibab Camper Village.

Vroeg opstaan, vroeg naar bed

kamperen in Amerika
KOA Visalia, Sequoia National Park.

Het voordeel van kamperen is dat je veel buiten bent en vroeg naar bed gaat. Je bent zo ook eerder wakker om bijvoorbeeld Yosemite te kunnen bezoeken. In Visalia stond de KOA in een woonwijk, maar het was er rustig. Toen ‘s avonds ons hout op was, kwam de buurman eucalyptushout op het vuur leggen. Dat ruikt lekker en brandt lang door. Onze kookkunsten werden steeds beter. Op YouTube hadden we verschillende recepten gevonden met tin foil cooking. In Amerika hebben ze speciale folie die dikker is dan de Nederlandse folie. Zodra je twee lagen gebruikt, kun je er alles instoppen en op de rand in het vuur leggen. Na een minuut of 20-30 heb je dan een gezonde en lekkere maaltijd. Onze kip met groente smaakte super. Sommige KOA’s hebben overigens een pizzeria.

kamperen in Amerika
Eten: tin foil cooking.

In de ochtend kookten we op onze gaspit water en maakten we oploskoffie met een broodje. De van piepschuim gemaakte koelbox werkte super. Elk benzinestation of supermarkt verkoopt namelijk ijs. Halverwege onze route bleek dat er in korte tijd twee keer zo veel sneeuw was gevallen dan normaal. We hebben daardoor één camping verruild voor een hotel en de tweede keer een upgrade gedaan naar een cabin. Deze KOA-cabins zijn heel basic: tweepersoonsbed en een stapelbed en buiten een schommelbank en een firepit met picknicktafel. Je ligt dan niet op de grond en het is minder vochtig, elk raam (en deur) heeft namelijk hoorgaas.

Kamperen in Amerika: natuurschoon, bossen en sneeuwval

We hebben door de sneeuwval een klein gedeelte van Crater Lake gezien en Lassen Volcano was niet bereikbaar. De staten Oregon en Washington verrasten ons qua groen natuurschoon, uitgestrekte meren en grote bossen. Olympic National Park is enorm. Het biedt een regenwoud, stranden en hoogvlaktes. Na onze laatste KOA vroegen we de eigenaar of hij nog iets van onze, in Amerika gekochte spullen, kon gebruiken? De stoeltjes, slaapzakken en kussens hebben we achter kunnen laten, zodat mensen die niet goed voorbereid zijn op de kou, het in ieder geval warm hebben.


kamperen in amerikaMijn naam is Marcel Wagenaar, fotograaf en fotoredacteur bij het AD, en eigenaar van 360Rotterdam.nl. Ik ben werkzaam in de fotografie sinds 1986. Samen met mijn vrouw Heleen ga ik ieder jaar naar de Verenigde Staten. Mijn foto’s deel ik graag met een zo groot mogelijk pubiek, via www.usa365.nl.

@marcelwagenaar

Bekijk reacties (1)
  • Leuk verhaal.
    In 2013 hebben wij ook een kampeerreis gemaakt. Wij hebben toen tent, stoelen, koelbox en gasstel bij de Walmart gekocht.
    Is erg goed bevallen en zorgt er voor dat je genoeg mee kan nemen in je bagage.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven