Nu aan het lezen
Kansas: 10 redenen waarom deze staat niet saai is
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Kansas: 10 redenen waarom deze staat niet saai is

Kansas prijkt bij veel mensen niet bovenaan hun lijstje met Amerikaanse vakantiebestemmingen. Louter vlakke graandlandschappen en zonnebloemen, toch? De Sunflower State in het midwesten heeft wel degelijk meer te bieden. Wij gingen op onderzoek en vonden 10 redenen waarom deze staat niet saai is.

Kansas: 10 redenen waarom deze staat niet saai is

Wat vooraf ging aan deze blog

Kansas: 10 redenen waarom deze staat niet saai is
Tijdens mijn bliksembezoek in 2011.

Dertig staten heb ik tot nu toe bezocht en Kansas was in 2011 aan de beurt. Het werd een gedenkwaardig bezoek, dat niet langer dan vijf minuten duurde. De roadtrip van oost naar west die ik toen maakte, liep via Missouri naar Oklahoma en zodoende konden we nog even een klein stukje Kansas (helemaal rechtsonder op de kaart) meepakken. Veel tijd om van de route af te wijken was er niet, dus het was een kwestie van de auto parkeren in de berm, langs het welkomstbordje lopen, wat foto’s maken en weer rechtsomkeert. Van de meeste bezochte staten heb ik wel een aardige indruk kunnen opdoen, maar van Kansas dus niet. Mede hierdoor, en het saaie imago, begon mijn zoektocht naar de verborgen parels van deze staat. Echt, na het lezen van onderstaande tien zaken pak je meteen je koffer!

1. De spanning van tornado’s

Tornado AlleyRijd je lekker op je gemak langs de graanvelden duikt er ineens een tornado op in je binnenspiegel! In Kansas kan dat gewoon. In het Amerikaanse tornadoseizoen ontstaan de meeste tornado’s in een gebied dat bekend staat als Tornado Alley: een gebied in het midden van het land dat, zoals rechts te zien, ook grote delen van Kansas beslaat. Thrillseekers en stormchasers komen hier goed tot hun recht. Op de dag dat ik Kansas aandeed, in juli 2011, bezocht ik ook het plaatsje Joplin dat enkele weken eerder was getroffen door één van de dodelijkste tornado’s uit de Amerikaanse geschiedenis en de duurste qua geleden schade. Joplin, Missouri ligt op nog geen tien kilometer van de grens met Kansas.

2. Presidentieel museum & oorlogsheld 

In Kansas vinden we de laatste rustplaats van een president en oorlogsheld en niet de minste! In de stad Abilene ligt de Eisenhower Presidential Library, het nalatenschap van Dwight David Eisenhower, succesvol generaal van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder zijn leiding vond de invasie van Normandië plaats op 6 juni 1944, beter bekend als D-Day. Eisenhower was van 1953 tot 1961 president van Amerika. Ike, zoals zijn bijnaam luidde, werd niet geboren in Kansas, maar in Texas in 1890. Maar al in 1892 verhuisde hij met zijn ouders naar Abilene, waar hij in 1909 afstudeerde aan Abilene High School. In 1911 vertrok hij naar de militaire academie West Point in New York. In 1913 en 1915 verbleef Eisenhower nog periodes in Kansas. Hij overleed op 28 maart 1969 in Washington DC, om daarna voor altijd terug te keren in Abilene. Lees hier meer over presidentiële musea.

3. Rebel van Hollywood 

Dennis HopperHij was de kale crimineel met één oog in de film Waterworld, de bad guy in kaskraker Speed en hoofdrolspeler in de klassieke roadtripfilm Easy Rider. We hebben het over acteur Dennis Hopper, die schitterde in tientallen Hollywoodproducties en helaas in 2010 overleed op 74-jarige leeftijd. Hopper groeide in de jaren dertig en veertig op in de omgeving van Dodge City en kende een vrij eenzame jeugd. Naast acteur was hij werkzaam als kunstenaar, een wereld waarbij hij in aanraking kwam met de markante Andy Warhol. Hopper stond te boek als de rebel van Hollywood en zag vijf huwelijken spaak lopen. Het kan saaier. In Kansas kun je de Dodge City Trail of Fame bezoeken, een self-guided tour in het historische stadsdeel van Dodge City met sculpturen en plaquetten van iconen uit de televisie- en filmwereld, waaronder ‘native’ Hopper.

4. Vliegtuigindustrie & ruimtevaart 

Liefhebbers van luchtvaart opgelet! Wichita, de grootste stad van Kansas, staat bekend als ‘The Air Capital of the World’. Grote vliegtuigfabrikanten als Learjet, Cessna en Airbus zetelen hier. Luchtvaartpionier Amelia Earhart groeide onder andere op in Atchison, Kansas. Zij maakte in 1932 als eerste vrouw een transatlantische vlucht en in 1935 was zij de eerste die van Hawaii naar het Amerikaanse vaste land vloog. Er is een museum van Earhart in Kansas. Heb jij meer met ruimtevaart? In Hutchinson vind je het Kansas Cosmosphere and Space Center.

5. The Wizard of OZ 

Dit beroemde fantasieverhaal – over de avonturen van Dorothy en de Tovenaar van Oz – speelt zich af in Kansas. Het originele boek uit 1900, geschreven door Lyman Frank Baum, werd in 1902 ten tonele gebracht op Broadway en onder andere in 1939 verfilmd. In Wamego, in het noordoosten van Kansas, vind je het OZ Museum.

6. Uniek decor: Flint Hills

Flint HillsKansas is niet de staat van het hooggebergte, maar louter vlak is het er niet. In het oosten sieren grasheuvels, glooiende graanvelden en prairies het landschap. Dit serene natuurgebied staat bekend als de Flint Hills en heeft door de jaren heen vele muzikanten, dichters en kunstenaars geïnspireerd. Het is bereikbaar via de Flint Hills Scenic Byway, een prima manier om met de auto rond te touren en te genieten van alle flora en fauna. Sinds een paar jaar is er in het dichtstbijzijnde plaatsje Manhattan het Flint Hills Discovery Center.

7. Kansas Speedway, autopret! 

Genieten van spectaculaire autoraces? Ook dat kan in deze staat! Op het circuit Kansas Speedway, dat plek biedt aan meer dan 70.000 mensen, vinden met regelmaat wedstrijden plaats van de verschillende NASCAR-kampioenschappen en de IndyCar-series. Dus check de kalender en bestellen die kaartjes!

8. Geen National Parks, wel State Parks

Nee, Kansas is geen Arizona of Utah waar je de nodige nationale parken tegenkomt zoals de Grand Canyon en Monument Valley. Maar de staat die als 34e werd toegevoegd aan Amerika telt wel 26 State Parks en sommige daarvan zijn het zeker waard om van dichtbij te bewonderen. Cheney State Park, een kleine veertig kilometer ten westen van Wichita gelegen, is een absolute aanrader met zijn wonderschone natuur en wild life. Watersportliefhebbers en zeilers kunnen er met de mooie locaties langs het Cheney Reservoir-meer hun hart ophalen. Een andere bijzondere plek is het Mushroom Rock State Park in de Smoky Hills, bekend om zijn unieke rotsformaties in de vorm van een champignon.

9. Serene rust 

Qua oppervlakte hoort Kansas bij de vijftien grootste staten van Amerika, maar het heeft slechts een kleine drie miljoen inwoners. Het is daarmee een van de dunst bevolkte gebieden van het land en dat is goed nieuws voor mensen die niet van drukte en massatoerisme houden. Heerlijk met de auto door verlaten vlaktes rijden, urenlang kansasniemand tegenkomen en genieten van de stilte: ook in dat opzicht is Kansas het paradijs!

10. Goedkoop

Volgens dit recente onderzoek van CNBC is Kansas, samen met Nebraska en Alabama, de goedkoopste staat om in te wonen. En dat brengt voor ons zuinige Hollanders natuurlijk voordelen met zich mee. Voorbeeldje: Kansas is dé staat als het gaat om broodproductie en men betaalt er dan ook 35 cent minder per brood dan het landelijke gemiddelde. En voor een gallon melk betaal je slechts 2,08 dollar. Kijk, daar houden wij nou van, goedkoop inslaan voor de roadtrip. Ideaal!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven