Nu aan het lezen
Williamsburg: hippe wijk in Brooklyn, New York
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Williamsburg: hippe wijk in Brooklyn, New York

Williamsburg, de wijk aan de East River in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Een wijk die al enkele jaren in opmars is en vol staat met toffe locaties. Wij bezochten dit hippe stukje New York in juni 2015 en genoten volop. Lees snel verder waarom ook jij tijdens je citytrip New York naar Williamsburg moet!

Williamsburg: hippe wijk in Brooklyn, New York

Van Hollands tot hip

Zoals vele wijken in Manhattan of Brooklyn, heeft ook Williamsburg Nederlandse roots. De West-Indische Compagnie (WIC) kocht in 1638 voor het eerst land in het gebied wat toen nog Boswijck werd genoemd. In 1661 ontstond het gelijknamige dorpje, toen de Britten in 1664 het gebied overnamen van Nederland werd dit tot Bushwick omgedoopt.

In het westen van Bushwick ontstond in de negentiende eeuw een snelgroeiend dorp dat Williamsburgh werd genoemd, naar een Amerikaanse ingenieur Williams.

De ligging aan de East River zorgde ervoor dat in Williamsburg (de h op het eind viel al rond 1850 weg) veel havenactiviteiten plaatsvonden. Havens en fabrieken werden aangelegd, pakhuizen gebouwd. Williamsburg kreeg een rauw en industrieel karakter en trok inwoners, vaak arbeiders, die van overal kwamen. Deze identiteit hield de wijk vast tot ver in de twintigste eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog trokken vele vluchtelingen uit Europa naar Brooklyn. Pas laat in de twintigste eeuw werd de buurt getroffen door de industrialisatie waardoor veel bedrijven de deuren sloten of verhuisden naar andere locaties.

Ligging Williamsburg in hedendaags New York
Ligging Williamsburg in hedendaags New York

Bedford Avenue in Williamsburg

 

Williamsburg werd opgeknapt en door de leegstand en lage huren een toevluchtsoord voor kunstenaars en jonge bewoners. Zij gaven de wijk weer een levendig karakter en vandaag de dag is Williamsburg hip. Vintage winkeltjes, koffiebars, lofts in voormalige pakhuizen en een multiculturele samenstelling. Het gebied rond Bedford Avenue is met name interessant voor toeristen en uitstekend geschikt om te voet te verkennen. Neem de metrolijn L naar Brooklyn en stap uit bij halte Bedford Avenue: je bent dan midden in het toffe gedeelte van Williamsburg! Wij waren er in juni 2015 en zetten de volgende hotspots voor jou op een rijtje.

#1 – Street art

Overal in het gebied rond Bedford Avenue tot aan de waterkant bij de East River vind je leuke street art in Williamsburg. Vele artiesten hebben zich hier uitgeleefd en naast de reguliere krabbels (tags) van wisselende kwaliteit vind je hier mooie kunstwerken. Sowieso is New York een mekka voor street art, zoals we al in een eerder artikel schreven. Williamsburg is hier zeker geen uitzondering op en ideaal om te voet te verkennen!

Williamsburg street art
Williamsburg street art

 

#2 – Koffiebars

Five leaves
Five Leaves

Ben je toch aan het wandelen in Williamsburg, dan is een goede kop koffie wel zo fijn! Wie vanaf Bedford Avenue door een van de straten richting de East River loopt, zal er zeker diverse tegenkomen. Vaak kleine, simpel uitziende barretjes in garages of met een piepklein terras op straat. De mensen zijn er over het algemeen erg relaxed en oprecht geïnteresseerd in hun klanten. Onze favoriet is Five Leaves, dat net iets boven McCarren Park zit aan 18 Bedford Avenue. Ook kan je hier prima lunchen, maar met name de koffie is er uitstekend!

 

#3 – Brooklyn Brewery

brooklynbrewerylogoSteeds vaker zie je ze ook in Nederland in de supermarkt: biertjes van de Brooklyn Brewery. Deze brouwerij maakt vele soorten bier, variërend van een pilsachtige lager tot speciaalbieren met ruim zeven procent alcohol. Eigenlijk per toeval liepen we dit jaar langs de brouwerij aan 79 North 11th Street in Williamsburg. Het gebouw valt op, het logo staat op diverse muren van het gebouw en met wat geluk staan er ook nog vrachtwagens van het bedrijf voor de deur. Je kan de brouwerij bezoeken en uiteraard ga je er niet weg zonder even te proeven. Het bier smaakt er zoals de uitstraling van dit merk: jong, fris en hip!

foto: Brooklyn Brewery
foto: Brooklyn Brewery

#4 – Vintage winkeltjes

Open lucht moestuin in een auto
Open lucht moestuin in een auto

Aan Bedford Avenue, direct rondom het gelijknamige metrostation, vind je vele vintage winkeltjes. Handgemaakte sieraden, vintage kleding, duurzame producten en ateliers van kunstenaars, alles kan je hier vinden! Hier geen standaard Starbucks-vestigingen of de bekende merken die je overal in Manhattan en zelfs de rest van Brooklyn wel tegenkomt, maar wandel door de straten en ontdek nog echt verborgen pareltjes! Een prima buurt om eens even lekker te winkelen en toch het gevoel te hebben dat je in een klein, bijna hippieachtig dorp rondloopt!

#5 – Het uitzicht op Manhattan

Op weinig plaatsen heb je een dusdanig fenomenaal uitzicht op de skyline van Manhattan, als in het Bushwick Inlet Park aan de East River. Een relaxte omgeving waar je lekker kan kijken naar de wolkenkrabbers van Manhattan of genieten van het tegen de wal aan golvende water. Naast Brooklyn Heights nabij de Brooklyn Bridge, waar je uitkijkt op het financiële district van Lower Manhattan met onder andere de Freedom Tower als nieuw icoon, is dit de ideale locatie voor panoramafoto’s van de skyline van Manhattan!!

Williamsburg: hip en happening in Brooklyn, New York!
Williamsburg: uitzicht op Manhattan

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek Williamsburg!

Williamsburg is goed te combineren met andere hotspots in New York of Brooklyn. De wijk heeft ook nog veel meer hotspots dan het rijtje hierboven. Zo is er het trendy Wythe Hotel met zijn beroemde rooftop bar of het McCarren Park waar je heerlijk kunt relaxen in een groene omgeving. Diverse oude pakhuizen aan de East River blijven mooi om te fotograferen. We zouden eindeloos kunnen doorgaan, maar Williamsburg moet je vooral zelf ontdekken. Zomer of winter: van een mooie wandeling door deze wijk krijg je echt geen spijt!

Bekijk reacties (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven