Nu aan het lezen
Donald Trump: wie wordt zijn running mate?
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Donald Trump: wie wordt zijn running mate?

Nu Donald Trump de grens van de 1237 gedelegeerden heeft overschreden en dus de Republikeinse nominatie op zak heeft, begint het speculeren over wie hij als vicepresidentskandidaat kiest. Wie wordt zijn running mate? 

Donald Trump: wie wordt zijn running mate?

Wie wordt de running mate van Donald Trump? Er doen verschillende namen de ronde, maar Republikeinse politici die niet de lijst hebben gehaald, zijn onder andere voormalig vicepresidentskandidaat Sarah Palin, Ben Carson, Ted Cruz en de gouverneur van New Mexico, Susana Martinez. Leuk detail: de persoon die aan het hoofd van het team staat dat voor Trump op zoek gaat naar een geschikte running mate, stond ook aan het hoofd van het team dat in 2008 voor John McCain op zoek ging naar een vicepresidentskandidaat. Hieronder nemen we vijf kanshebbers door die hoogst waarschijnlijk op de shortlist van Trump staan.

1. Joni Ernst

Joni ErnstJoni Ernst is senator van Iowa en heeft een mooie politieke carrière in het verschiet liggen. Ze kwam in 2014 met steun van de Tea Party in de Senaat. Ernst ligt goed binnen de Republikeinse partij en is een nieuw gezicht. Ze heeft een militaire achtergrond en communiceert makkelijk. De vraag is echter of ze haar politieke toekomst wil koppelen aan Donald Trump.

2. Bob Corker

Is senator van de staat Tennessee en wordt door zowel de Republikeinen als de Democraten op Capitol Hill gerespecteerd. Hij is iemand die zaken voor elkaar wil krijgen, ook als dat inhoudt dat je offers moet maken. Van de vijf kanshebbers zou het Republikeinse establishment hem het liefste zien als running mate van Trump, maar dat zou ook de reden kunnen zijn dat The Donald hem juist niet kiest.

3. Chris Christie

Donald Trump: wie wordt zijn running mate?

De gouverneur van New Jersey en voormalig presidentskandidaat Christie was één van de eerste die Trump officieel steunde toen het establishment nog heel hard bezig was om te zorgen dat Trump niet de nominatie zou winnen. De steun van Christie zorgde ervoor dat hij een persona non grata is geworden voor zijn voormalige politieke vrienden. Als gouverneur van een traditionele blauwe staat kan dat Trump aanspreken, alleen is de populariteit van Christie enorm terug gelopen, onder meer door Bridgegate.

4. Mary Fallin

Mary FallinMary Fallin is de gouverneur van Oklahoma en is niet echt bekend, maar voldoet aan het profiel. Ze is een conservatieve vrouw met bestuurlijke ervaring. Ze heeft ook in het Huis van Afgevaardigden gezeten en Trump zoekt iemand die weet hoe Washington DC werkt. De voormalige vicegouverneur van South Carolina, Andre Bauer, zei bij CNN dat Fallin een goede keuze zou zijn, waarnaar Trump reageerde dat dit ‘great advice’ was.

5. Newt Gingrich

Republican presidential candidate and former U.S. House Speaker Newt Gingrich speaks at a meet and greet session at the Willow Ridge Golf Course in Fort Dodge, Iowa, December 15, 2011. REUTERS/Jeff Haynes (UNITED STATES - Tags: POLITICS)Gingrich voldoet aan veel eisen die Trump stelt aan een vicepresident. Gingrich was in het verleden de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en kent Washington DC dus behoorlijk goed en weet hoe het politieke spel in elkaar steekt. Gingrich sprak al vroeg zijn steun uit voor Trump. De zwakte van Gingrich? Zijn grote ego.

De conclusie?

Dit zijn de vijf personen die kansmaken om de running mate van Trump te worden. De kans is groot dat Trump één van deze personen kiest. Maar er is veel mogelijk in dit verkiezingsjaar dus Trump kan totaal iemand anders kiezen. Als hij in dit proces hetzelfde handelt als hij zijn uitspraken doet, dan kan het nog alle kanten op.


Marco van den DoelMarco van den Doel (1980) uit Utrecht is communicatieadviseur. Hij studeerde aan de University of Tennessee en ontwikkelde een liefde voor Amerika. Marco schrijft daarover op Focus on America. Hij was in Grant Park in Chicago in 2008, toen Barack Obama zijn verkiezingsoverwinning vierde, en schreef over die verkiezingen een boek. Zijn doel is alle 50 staten aandoen, de teller staat nu op ongeveer de helft. Favoriete steden: Seattle, Boston, Chicago, San Diego en Washington DC. Marco op Twitter: @focusonamerica

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven