Nu aan het lezen
Tennessee: de 10 highlights van deze staat!
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Tennessee: de 10 highlights van deze staat!

Tennessee is vaak niet de eerste keuze die men maakt bij een trip naar Amerika. Toch is het heel aanlokkelijk om te kiezen voor de Volunteer State, vernoemd naar de meer dan 30.000 vrijwillige soldaten die in het midden van de 19e eeuw vochten in de Amerikaans-Mexicaanse oorlog. Bert Noorbeek is een echte liefhebber van Tennessee en geeft ons in zijn eerste bijdrage als gastschrijver de 10 highlights van deze staat!

Tennessee: de 10 highlights van deze staat!

Dat je deze staat zeker eens moet bezoeken geven we hier aan. Van de Appalachian Mountains in het oosten tot de Mississippi River in het westen geven we hier de top 10 locaties van deze staat. Het is zeker geen volgorde van 10 naar 1, maar 10 toplocaties die je zeker moet gaan zien als je in Tennessee bent.

1. Great Smoky Mountains

Great Smokey Mountains, beter bekend als de Smokies, maakt onderdeel uit van de Appalachian Mountains, een bergketen die ten zuiden van Tennessee begint op de grens van Alabama en Georgia en zo’n 2400 km verder eindigt bij Newfoundland. Het National Park Great Smokey Mountains is het drukstbezochte nationale park van Amerika, bijna twee keer zoveel bezoekers dan de nummer twee Grand Canyon. Doordat het park echter zo immens groot is, heerst er daarentegen toch altijd rust. Het is een fantastisch gebied met een zeer rijke flora en fauna.  Het park zit vol prachtige wandelwegen langs rivieren en door bossen en niet zelden zul je hier de zwarte beer tegenkomen. Met name in de weides van Cades Cove zijn de beren vaak te zien.

tennessee-top-10-1

De Smokies vormen eigenlijk de grens tussen North Carolina en Tennessee. Op de grens bij Newfound Gap staat het Rockefeller Memorial, de plaats waar op 2 september 1940 de voormalige Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt het park officieel in gebruik nam. Dit is niet het hoogste punt in het park, want dat is Clingmans Dome met 2025 meter.  Hiermee is het ook de hoogste top in Tennessee.

Niet ver van Gatlinburg ligt in het park Elkmont Gost Town, een gebied waar tal van oude vervallen huizen staan. Deze oude ghost town had zijn start als een vakantiegemeenschap , de Appalachian Club. Bij de oprichting van de Great Smoky Mountains National Park in de jaren dertig, kregen de meeste van deze huiseigenaren een levenslange lease voor hun huisje. De National Park Service weigerde om de lease te verlengen in 1992, en de huisjes moesten worden verwijderd. In 1994 werden enkele huisjes genoteerd als Elkmont Historic District en in 2009 kondigde de National Park Service aan de Appalachian Clubhouse en achttien nabijgelegen huisjes te herstellen.

tennessee-top-10-3

2. Gatlinburg en Pigeon Forge

Aan de voet van de Great Smokey Mountains bevinden zich op korte afstand van elkaar Gatlinburg en Pigeon Forge. Gatlinburg is een historisch stadje dat in de winter altijd als skioord heel populair is. Het nabijgelegen Pigeon Forge, genoemd naar de rivier, is het Las Vegas van de Smokies. De stad is een toeristische bestemming die vooral is gericht op countrymuziek en er zijn dan ook meerdere theaters te vinden. De stad is met name bekend door Dollywood, het pretpark van countrylegende Dolly Parton. Jaarlijks opent zij zelf, met een parade door de stad, het park. In 2016 trokken meer dan 50.000 mensen naar de stad voor de 31e Dolly Homecoming Parade. Er is ook winterparade, een parade ter herdenking aan de Vietnamoorlog en op Independence Day, 4 juli.
tennessee-top-10-5

3. Chattanooga

tennessee-top-10-6Door de Great Smoky Mountains rijd je via het zuiden via Cleveland naar Chattanooga. Chattanooga ligt aan de Tennessee River, op een steenworp afstand van de grens met Georgia. De trekpleister va de stad zijn de Ruby Falls.  Deze grot met de sierlijke verlichting bij de waterval is één van de eerste commercieel geëxploiteerde grotten. Op soms zelfs duizend kilometer afstand werd er met reclameborden reclame gemaakt met de tekst SEE Ruby Falls.

Gelegen op de top van Lookout Mountain, op slechts zes mijl van het centrum van Chattanooga, ligt  Rock City, met massieve oude rotsformaties, tuinen met meer dan 400 inheemse plantensoorten en, bij goed zicht, een panoramisch uitzicht over zeven staten.  De Flag Court7 dient als eerbetoon aan elk van deze staten: Alabama, Georgia, Kentucky, North Carolina, South Carolina, Virginia en uiteraard Tennessee.Racoon Mountain Caves aan de westkant van Chattanooga zijn grotten die je vaker ziet, maar wel met iets speciaals.

Er worden namelijk Wild Cave Expeditions aangeboden. Deze ‘get muddy’-excursies, variërend van de Canyon Crawl, die zich richt op het bekijken van het leven binnen de grot, naar veel langer en meer inspannende tochten waarbij je zelfs kunt overnachten in de grot. In de het centrum van Chattanooga is het leuk flaneren langs de Tennessee River en het River Park, waarbij een kort uitstapje over de Walnut Street Bridge je een prachtig uitzicht over de stad en de rivier geeft.

tennessee-top-10-8

4. Jack Daniel’s Distillery in Lynchburg

Onderweg van Chattanooga naar Nashville moet je absoluut de afslag nemen naar Lynchburg. De hele stad ademt maar één ding, Jack Daniel’s. Dit beroemde whiskymerk is hier 150 jaar geleden begonnen en verzorgt nu dagelijks rondleidingen door de gehele distilleerderij. Tijdens de rondleiding zie je de waterbronnen en de granen die als grondstof dienen, het maken van de vaten, de houtskool die men zelf brand om het destillaat doorheen te leiden, de opslagruimte waar de whisky rijpt en uiteraard de proefkamer.

Onze gastschrijfster Els Hekkenberg bezocht de distilleerderij van de beroemde Jack Daniel’s!

Hier in Lynchburg is het nog altijd de enige plek ter wereld waar men de whiskey van Jack Daniel’s maakt, ‘every day we’ll make it the best we can’, zoals Jack Daniel’s het zelf noemde en nu nog immer de missie voor het merk is. De grote opslagruimten torenen hoog boven Lynchburg uit. Het dorp, een paar  straten van vijftig à honderd meter lengte, is ook geheel gericht op de Jack Daniel’s-toeristen. Souvenirs alom met het logo en, net als bij de distilleerderij, de sierflessen met gratis whisky! Dit als gevolg van de drooglegging die hier in Moore County nog steeds van kracht is. Een sierfles voor 40 tot 70 dollar en je krijgt er gratis whisky bij. Alleen mag je die ook niet in Moore County drinken.

tennessee-top-10-9

5. Down Town Nashville

Nashville. Het uitspreken van de naam doet al denken aan countrymuziek en dat is dan ook de reden dat je naar deze stad gaat. Niet voor de schilderachtige Cumberland River waar je met de stoomboot General Jackson over kunt varen, niet voor de herkenbare 188 meter hoge Batman building, niet voor het Centennial Park met de fraaie replica van het Parthenon in Athene. Naar Nashville ga je voor de muziek. Bijna elke bar heeft live muziek van jonge mensen die de wereld willen veroveren.

Downtown Nashville skyline with the Shelby Street bridge and the Cumberland River.

En velen is het via deze weg gelukt. Willie Nelson, Everly Brothers, Chet Atkins, Johnny Cash en Dolly Parton, om er maar een paar te noemen. Met name op Broadway en de zijstraten is het een feest om van bar naar bar te gaan, Tootsie’s, the Legend Corner11, the Stage, Silver Dollar Saloon, Tequila Cowboy (de vroegere Cadillac bar), Honky Tonk Central en vele, vele anderen. Direct achter Tequila Cowboy bevindt zich het in 2013 geopende Johnny Cash-museum. Alles over de men in black is hier te vinden en mag je dan ook zeker niet overslaan. Als liefhebber van muziek kun je in Dow Town Nashville dagen, zo niet weken, doorbrengen.

6. Country Music Hall of Fame and Museum

Een aparte vermelding voor het fantastische museum dat je meeneemt in de fantastische rijke historie van de countrymuziek. Countrymuziek is in de jaren twintig is ontstaan in het zuiden van de Verenigde Staten en heeft zijn roots  uit de volksmuziek (vooral Appalachian Mountain volksmuziek) en de bluesmuziek. Tot in de jaren veertig noemde men countrymuziek ook wel Hillibilly-muziek. Daarna kwamen er meer ballades en harmonieuze nummers met artiesten als Jim Reeves, Hank Williams en de door een vliegtuigongeluk op dertigjarige leeftijd gestorven Patsy Cline.

tennessee-top-10-12

De permanente tentoonstelling Sing Me Back Home: A Journey Through Country Music vormt een fascinerende reis door de geschiedenis van de countrymuziek, de oorsprong ervan met prachtige verhalen. Dit alles op echt Amerikaanse wijze gepresenteerd, met veel interactieve presentaties, prachtige countrykleding van Petsy Cline en Elvis Presley, gouden platen, de oudste zwartwitfilm met geluid over het ontstaan van de mountain music et cetera. Voor vijftien dollar extra krijg je een tour door de oude RCA-studios. Voor een bezoek aan de Country Music Hall of Fame, inclusief een studio tour, kun je best een dag uittrekken.

7. Ryman Auditorium en Grand Ole Opry

Down Town Nashville, op minder dan honderd meter van Broadway ligt het Ryman Auditorium. In 1892 werd dit gebouw geopend als de Unie Gospel Tabernacle. De bouw was in handen van Thomas Ryman (1843-1904), een zakenman uit Nashville, die meerdere uitgaansgelegenheden in Nashville in handen had. Grand Ole Opry bestond 1925 als een lokaal countrymuziekprogramma op WSM radio, en het is door de komst van dit programma in 1943 te danken dat het Ryman Auditorium zijn naam vestigde als de Grand Ole Opry in Nashville. Artiesten die hier hadden opgetreden, dronken en tokkelde daarna nog wat in de bars aan Broadway waardoor de music scene in Nashville zo belangrijk werd.

tennessee-top-10-14tennessee-top-10-13grand-ole-opry-extra

Eind jaren zestig begon het Ryman Auditorium toch te klein en te ouderwets te worden voor de steeds meer eisende artiesten en bezoekers. De laatste Opry-show in het Ryman was op vrijdag 15 maart 1974, waarna de nieuwe Opry14 een dag later in gebruik werd genomen aan de Music Valley Drive/Opryland Drive, net ten oosten van de Cumberland River. Het zeer luxe Gaylord Opryland Resort & Convention Center en de Opry Mills Mall zijn er naast gebouwd. Zowel een rondleiding door het Ryman Auditorium als een bezoek aan één van de Grand Ole Opry shows is nu een must voor elke bezoeker aan Nashville. Alhoewel er een agenda is met de optredens van bekende en minder bekende country-artiesten; een spontaan optreden van artiesten die toevallig in de buurt zijn, is altijd mogelijk.

8. Graceland

In de wijk Whitehaven, Memphis, ligt aan 3764 Elvis Presley Boulevard, het huis waar Elvis Presley de laatste twintig jaar van zijn leven woonde: Graceland. In 1957 gekocht voor 100.000 dollar om er samen met zijn ouders te wonen. Zo had hij een belofte aan zijn ouders ingelost. Het huis is echter zo onmetelijk groot dat ook veel vrienden van Elvis er hun intrek namen. Voor Elvis betekende Graceland heel veel en wellicht daardoor heeft het ook betekenis voor zijn miljoenen fans uit de hele wereld. Voor velen belichaamt Graceland de Amerikaanse droom – een arme jongen uit de kleine stad Tupelo, die superster werd en de popmuziek veranderde. Voor fans van Elvis Presley,  is Graceland nu het ultieme bedevaartsoord.

tennessee-top-10-15

Direct valt het privévliegtuig van Elvis, genoemd naar zijn dochter Lisa Marie, op. Om Graceland zelf te bezoeken ga je met een shuttle voor de Mansion tour. De shuttle brengt je naar het hoofdgebouw en je gaat te voet verder. Het voert je door de prachtige kamers van het landgoed zoals de woonkamer, biljartkamer, keuken, trofeegebouw met alle gouden platen en het zogenaamde Racquetball-gebouw waar de bekende kleding van Elvis is uitgestald, evenals de nodige onderscheidingen die Elvis postuum heeft ontvangen. Aan het eind van de tour ga je als bezoeker langs de begraafplaats van Elvis16 en zijn gestorven familieleden. Dit is zonder twijfel de meest indrukwekkende plek van deze tour. Afgezien van het Witte Huis in Washington DC is Graceland het meest bezochte huis-museum in de VS.

9. Sun Studio Memphis

tennessee-top-10-16Bij een bezoek aan Memphis, hoort een (klein uur durende) tour van de Sun Studio, de geboorteplaats van de rock and roll en de beroemdste opnamestudio ter wereld. Sun Studio is de plaats waar Elvis, Jerry Lee Lewis, B.B. King, Johnny Cash, Roy Orbison en talloze andere supersterren hun illustere carrière zijn gestart.

In januari 1950, opende radio-ingenieur Sam Phillips de Memphis Recording Service op 706 Union Avenue met zijn assistent en oude vriend, Marion Keisker. Hij had altijd gedroomd van zijn eigen opnamestudio, en was dolblij dat het werkelijkheid was geworden. Echter, het bedrijf van de grond krijgen was geen gemakkelijke taak. Om inkomsten te maken, zou Phillips congressen, bruiloften, koren, en zelfs begrafenissen opnemen.

Hij hield ook een open deur-beleid, waardoor iedereen naar binnen kon lopen en, tegen een kleine vergoeding, een eigen plaat opnemen. Phillips’ slogan voor zijn atelier was: We Record Anything, Anywhere, Anytime. In juni 1950 startten Phillips en een vriend, lokale DJ Dewey Phillips, geen familie, hun eigen platenlabel genaamd Phillips Records. De doelgroep van hun label was ‘zwarte  kunstenaars van het Zuiden’, die een plaat wilde maken, maar had geen plek hadden om het op te nemen. Het label flopte echter na de eerste release; “Boogie in het Park” van Joe Hill Louis.

Sam begon nauw samen te werken met andere platenlabels zoals Chess Records en Modern Records. Het was tijdens deze tijd dat, wat velen beschouwen als de eerste rock & roll-song, Jackie Brenston’s ‘Rocket 88’ werd opgenomen. Op de tour door de studio legt men uit dat de versterker die op de plaat werd gebroken, leidde tot een ‘fuzzy’ geluid en dat de versterker werd gevuld met proppen krantenpapier. Begin 1952 lanceerde Phillips opnieuw zijn eigen platenlabel onder de naam Sun Records.  Tijdens zijn eerste jaar nam hij meerdere muzikanten onder contract die een succesvolle carrière zouden hebben, zoals B.B. King.

Philips noemde de jongen ‘A good ballad singer’

tennessee-top-10-18-klein-elvisIn augustus 1953 kwam een achttienjarige jongen in de kantoren van Sun. Hij wilde betalen voor een paar minuten van de studiotijd om een tweezijdige schijf op te nemen: ‘My Happiness’ en ‘That’s When Your Heartaches Begin’. Het was een cadeau voor zijn moeder, maar hij koos de Sun Studios in de hoop te worden ontdekt. Philips noemde de jongen ‘A good ballad singer’. De jongen maakte een tweede plaat in januari 1954- ‘I’ll Never Stand In Your Way’ and ‘It Wouldn’t Be the Same Without You’. Geen enkele werd echter een succes.

Op de avond van 5 juli 1954 nam de jongen zijn gitaar en vertolkte een 1949 bluesnummer ‘That’s All Right’. Het werd uitgezonden op de radio en luisteraars begonnen te bellen, te popelen om erachter te komen wie de zanger was. De belangstelling was zo groot dat de volgende dagen een single werd opgenomen met ‘That’s All Right’ op de A-kant en Bill Monroe’s ‘Blue Moon of Kentucky’ op de achterkant. De namen van Elvis Presley en Sun Studio was gemaakt.

Eind jaren vijftig verhuisde de Sun Studio naar een grotere plek. De oude Sun Studio op 706 Union Avenue werd in 1987, tien jaar nadat Elvis Presley overleed, weer omgezet in een opnamestudio, en al snel werd het een toeristische attractie voor Presley-fans en muziekliefhebbers van over de hele wereld.

10. National Civil Rights Museum – Lorraine Motel

Als laatste in deze Tennessee Top 10 is gekozen voor het in Memphis gelegen National Civil Rights Museum, wat zich bevindt in het vroegere Lorraine Motel19, de plek waar Martin Luther King Jr. op 4 april 1968 werd doodgeschoten.  Uiterlijk is het gebouw onveranderd.  De wagen van M.L. King staat nog voor de deur en over de leuning van het balkon – op de plek waar M.L. King werd vermoord –  hangt een grote krans ter nagedachtenis aan de man van  zoveel legendarische woorden, waaronder I Have A Dream.
tennessee-top10-19

In 1982 kocht de Martin Luther King Jr. Memorial Foundation, die het gedachtengoed van M.L. King wilde behouden, het motel. Doordat het benodigde geld er nog niet was, begon de verbouwing pas in 1987 en kon het museum niet eerder dan in de herfst van 1991 worden geopend. In 2014 is het voor een groot deel gerenoveerd en gemoderniseerd.

‘Geïnspireerd om op te staan tegen discriminatie’

tennessee-top-10-20-klein-mlkDe permanente expositie in het museum beschrijft de strijd voor burgerrechten van de Afro-Amerikanen vanaf de aankomst van de eerste zwarte slaven in de Britse koloniën in 1619 tot aan de moord op M.L. King in 196820. Het museum biedt 260 artefacten, meer dan veertig films, al dan niet interactieve presentaties, en vele andere zaken die je leiden door vijf eeuwen geschiedenis – vanaf het begin van het verzet tijdens de slavernij, door de Burgeroorlog en wederopbouw, en de rudimentaire gebeurtenissen van de late twintigste eeuw. Gebeurtenissen die mensen over de hele wereld hebben geïnspireerd om op te staan tegen discriminatie. Het National Civil Rights Museum is een indrukwekkend museum. Het geeft veel stof om over na te denken, ook vandaag de dag. Sinds 2001 maakt ook het tegenover het hotel gelegen pand, vanwaar M.L. King’s moordenaar James Earl Ray de dodelijke schoten loste, deel uit van het museum.


bert-noorbeekBert Noorbeek (1954) uit Alphen aan den Rijn ging in 1995 voor het eerst op vakantie naar Amerika. Hij keerde diverse keren terug en heeft onder meer met zijn vrouw Trudie genoten van een rondreis per camper. ‘We genieten dan van de ruimte, natuur en vriendelijkheid van de Amerikanen. We overnachten het liefst in State Parks. Minder luxe, maar vaak veel meer in de natuur.’ Inmiddels heeft Bert, liefhebber van countrymuziek, meer dan 35 staten bezocht en in 2016 gaat hij voor het eerst naar de staten Oregon en Washington. Hij is opgeleid als IT-professional en heeft als nevenactiviteiten; projectcoördinator, fotograaf en tekstschrijver. Die laatste zaken komen goed van pas bij zijn bijdrages voor USA365.nl!

Bekijk reacties (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven