Nu aan het lezen
Nashville heeft meer te bieden dan muziek
Nacht Dag
De Amerika bijlage voor Nederland en Vlaanderen met achtergronden, diepgang en verhalen over de Amerikaanse cultuur, politiek, misdaad, actualiteit & lifestyle.

Nashville heeft meer te bieden dan muziek

Nashville, hoofdstad van Tennessee, is bekend als Music Capital of the World. Maar Nashville heeft meer te bieden dan muziek. Onze nieuwe gastschrijfster Lianne Schilderink, die sinds april 2016 in Amerika woont, was er in de zomer van 2015 voor een werkbezoek en maakte van de gelegenheid gebruik om de bruisende stad te ontdekken. Een prachtige eerste bijdrage, met onderaan nog zeven bonustips die je niet mag overslaan!

Nashville heeft meer te bieden dan muziek

Nashville biedt meer dan alleen muziek
Broadway Bars

De Ryman Auditorium muziektempel, het Johnny Cash Museum, het Grand Ole Opera House, de muziekstudio’s van Music Row, de countrygeschiedenis bij The Country Music Hall of Fame. De muziekliefhebber kan natuurlijk zijn hart ophalen bij de vele historische muziekattracties in Nashville. Toch moet ik met het schaamrood op mijn wangen toegeven dat wij geen bar, Opera House of museum van binnen hebben gezien. Maar ook dán is Nashville enorm de moeite waard. Je voelt de muziek door het bruisende centrum stromen. Zoals op Lower Broadway, waar je ook buiten de overvolle bars van de muziek geniet. Ondertussen toegezongen door feestende dames op een bierfiets. Genoeg te zien!

East Nashville

Wat hebben we dan wel gedaan? Van airco naar airco zou een korte samenvatting zijn. We waren er eind juli en het was snikheet! De lokale economie hebben we een goede boost gegeven met onze iced tea-afname. Toch hebben we veel gezien. We sliepen in een Airbnb (hier veel goedkoper dan in grote steden) in East Nashville, een enorm leuk plaatsje met een hippiesfeer. Zeker de moeite waard om eens te shoppen of te eten. Zoals bij de kleine winkeltjes aan Woodland Avenue of Fatherland Road. Een verzameling van kleine houten shops met voornamelijk handgemaakte en lokale producten, kleding, antiek en bakkers.

Five Points (1)

Five Points 3Five Points (2)

De meeste winkeltjes zijn nog geen tien vierkante meter groot en je vindt er werkelijk van alles. Ook aan leuke lunchspots geen gebrek. Zoals A Matter of Taste (foto boven) of de gele I dream of Weenie Volkswagenbus. Dineren kan bij Duitse biergaten The Pharmacy, bij The Silly Goose voor een groot vegetarisch aanbod of kies voor Mexicaans bij het naastgelegen Rosepepper Cantina.

Gaylord Opryland Hotel

Gaylord Hotel
Gaylord Hotel

Ook in East Nashville aan de rondweg staat het Grand Ole Opry – waar de grootste countrysterren hebben gestaan en waar nog wekelijks het gelijknamige radioprogramma wordt gemaakt. Ernaast het Gaylord Opryland Hotel. Hoewel een hotel, een attractie op zich. Omgetoverd tot tropisch paradijs inclusief een tiental watervallen en een rivier waarop je een boottocht kunt maken. Nadat je de toerist hebt uitgehangen, kun je in Opry Mills shoppen tot je erbij neervalt. Het winkelcentrum herbergt veel winkelketens, outlets, een grote foodcourt en een IMAX-bioscoop. Ook stap je hier op de boot voor een tour over de Cumberland River met de General Jackson Showboat.

Nashville is een groeiende stad. De verwachting is dat de stad in de komende jaren toeneemt tot een miljoen inwoners. Dat is overal te zien; nieuwe huizen en winkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo kreeg de stad een groot nieuw conferentiecentrum; het Music City Center. Ernaast ligt de opkomende yuppenwijk The Gulch. Een moderne wijk met strakke appartementencomplexen en cocktailbars. Ook de infrastructuur gaat er hier op vooruit: deze wijk is de eerste met fietspaden. Winkelen kan bij Two Old Hippies, Urban Outfitters of LOFT. De lekkerste hamburger at ik hier bij Biscuit Love. Op een biscuit (scone) dus.

Rondom Nashville

Ruby Falls
Ruby Falls

Nashville is uitgestrekt en zonder auto kom je vrijwel nergens. De (binnen)stad heeft een prima busnetwerk, maar wil je de stad uit dan zul je echt een auto moeten huren. In een straal van twee à drie uur rijden vind je genoeg bezienswaardigheden. Zoals Memphis, Knoxville of het Smokey Mountains National Park – dat nog erg hoog op mijn verlanglijstje staat. Wij kozen er wegens onze beperkte tijd voor een dagtrip te maken naar Chattanooga, op de grens van de staten Tennessee en Georgia. De tocht van drie uur door het platteland van Tennessee is op zich al de moeite waard als je van roadtrips houdt.

Waar wij onderweg achter kwamen: de stad ligt in een andere tijdszone en de tijd snoept dus zomaar een uurtje van je dagplanning af. Een uur later dan verwacht kwamen we aan bij Ruby Falls. Een ondergronds grottenstelsel met een 44 meter lange waterval. Een tour door de grotten is verplicht en duurt ongeveer anderhalf uur. Hierin loop en klim je door smalle, glibberige paadjes door de druipsteengrotten naar de verlichte waterval. Prachtig om te zien. Hoewel je tijdens de toch vaak moet wachten op groepen die passeren, vonden wij het een bijzondere ervaring.

Lookout Mountain

Ruby Falls ligt halverwege de berg Lookout Mountain. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Maar de overige attracties op de berg doen zijn naam pas echt eer aan. Beklim de berg met de steilste trein ter wereld, de Incline Railway, of bezoek Rock City op de top van de berg. Dit natuurgebied heeft verschillende rotsformaties, grotten en botanische plantsoorten. Iconisch voor het park is Lover’s Leap, een enorme uitstekende rots met waterval en klimwand. Naast de bezienswaardigheden op Lookout Mountain is Chattanooga zelf niet bijzonder. Het ontbreekt mijns inziens aan een mooi centrum met leuke restaurantjes of winkels.

Nashville heeft naast zijn muziekgeschiedenis dus veel meer gezichten. Wij waren er een week en er staat nog genoeg op mijn lijstje. Al was het alleen al om al het heerlijke southern food uit te proberen. Nashville neemt je mee naar het échte Amerika en je komt gegarandeerd met prachtige, maffe verhalen thuis.

Bonustips: zeven keer ook doen in Nashville!

1. Hatch Show Print

Als printliefhebber stond Hatch Show Print hoog op mijn lijstje. Ik zou zelfs alleen hiervoor naar Nashville afreizen! Een ouderwetse drukker die (nog steeds) handmatig muziekposters drukt op grote drukpersen. Wij namen uiteraard een retro muziekposter van Nashville mee!

2. Hot Chicken

Zeg je Nashville, dan zeg je hot chicken. De eetliefhebber althans. Volgens recensenten vind je de beste hete kip bij Prince’s Hot Chicken Shack, Hattie B’s en Bolton’s. Check ook ons eerdere artikel: bizarre eetwedstrijden in Amerika.

3. Parthenon

Ter viering van Tennessee’s honderdjarige bestaan werd er in 1897 besloten een replica van het Parthenon in Athene te maken. Omdat afbreken duurder was dan behouden van het immense gebouw, besloot men het te verstevigen en te laten staan. Tegenwoordig is het een museum en decor voor Griekse evenementen. Een vreemd gezicht midden in deze stad, maar indrukwekkend is het wel.

4. Bluegrass

In het plaatsje Franklin liepen we tegen een Farmers Market aan. Het centrum werd gevuld door Bluegrass, mannen in tuinbroeken die vrolijk hoppend op hun banjo speelden, fantastisch! Rondom Nashville lijkt de tijd op meer plekken stil te staan. Je hebt meer dan in de kuststaten het idee in het echte Amerika te zijn. Grote pick-uptrucks, de confederate flag, boerderijen, grote barbecue smokers langs de kant van de weg, het sterke accent, de geur van fried chicken en hooi. Yes, we zijn in Amerika.

5. Nashville Shores

Vanwege de hitte was dit waterpark een welkome verkoeling. Nashville Shores ligt aan het Piercy Priest Lake, waar je ook kunt kamperen, vissen en varen. Het park heeft verscheidene zwembaden en glijbanen; leuk voor grote en kleine kinderen. Lees hier meer over pretparken in Amerika.

6. Vanderbilt University

De private onderzoeksuniversiteit staat in de top twintig beste universiteiten van het land en heeft één van de mooiste campussen die wij hebben bezocht. Dagelijks lopen ruim twaalfduizend studenten door de groene tuinen. Je kunt er tevens georganiseerde tours maken.

7. Smoked Ribs

Veel hoofdwegen zien er wat grauw en armoedig uit. Maar laat je daar niet door afschrikken en let op de rokers langs de kant van de weg. Bij deze ‘snackbars’ kun je de lekkerste spareribs of pulled pork eten.

Foto’s: Thijs Koorman.


Lianne SchilderinkLianne Schilderink (1987) is freelance redacteur en emigreerde in april 2016 met haar man naar Amerika. In Boston beleven zij hun American Dream. Ze is gefascineerd door de Amerikaanse cultuur en schrijft daar graag over. Voordat Lianne emigreerde, bezocht ze al Nashville en maakte ze het bekende rondje aan de Westkust. Lianne hoopt nog veel mooie reizen te maken. “Van mooie rotspartijen in Arizona tot The Big Apple, en van de Niagara Falls tot stille wateren in Maine. Ik kijk enorm uit naar de vakanties in eigen land!” Hoog op haar lijstje van nieuwe bestemmingen staan New York, Chicago, Florida, Niagara Falls en Arizona.

Bekijk reacties (1)
  • Hallo Lianne, ik heb met genoegen jouw beschrijving over Nashville gelezen. Kan je ons het adres van de airbnb met hippiesfeer in East Nashville doorgeven ?
    We zouden er graag gaan logeren. Alvast bedankt. Vriendelijke groeten, Griet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll naar boven